‘The Peanut Butter Falcon’: Sød, hjertevarm og livsbekræftende

Anmeldt af: Lou von Brockdorff

Vi har ofte set film om umage par som mødes og på en fælles rejse udvikler et forhold. Det er i bund og grund også handlingen i ‘The Peanut Butter Falcon’.

Zak er en ung mand med Down syndrom som bor på et plejehjem. Han føler sig dog ikke tilpas blandt de ældre og drømmer om at komme ud og leve livet og blive professionel wrestler. Efter mange forfejlede flugtforsøg lykkedes det ham at flygte og begynder sin rejse mod The Salt Water Redneck westling skole. Undervejs møder han fiskeren Tyler, som går med til at få Zak bragt til skolen. På rejsen udvikler de to et stærkt forhold hvor Tyler også bliver Zaks træner og træner ham op imod at blive wrestler. Da den unge pige, Eleanor, fra plejehjemmet finder dem, går hun også med til at følge Zak til wrestlingskolen inden han skal tilbage på plejehjemmet igen.

Zack Gottsagen som spiller Zak er i virkeligheden også en ung mand med Down syndrom, som her får sin spillefilmsdebut. Han er utroligt sød og charmerende i rollen og man er fra første scene på hans side og forstår udemærket hans følelser og hans drøm. Samtidig sidder man med en virkelig trist fornemmelse i kroppen, for hvordan skal en lille, buttet mand med Down syndrom kunne blive professionel wrestler og kæmpe imod store veltrænet modstandere. Jeg kan dog ikke lade være med at tænke over præcis hvor meget af hans præstation der er skuespil, og hvor meget der bare er ham selv. Men ligemeget hvad er det en flot og meget charmerende debut.


Hans sammenspil og kemi med både Shia LaBeouf som spiller Tyler, Dakota Johnson som spiller Eleanor og Bruce Dern, som spiller den ældre mand på plejehjemmet der hjælper ham med at flygte, er også sublimt. Man nyder det selskab man er i og især det forhold som Zak udvikler med Tyler er virkeligt rørende og livsbekræftende. Det er også ekstremt rørende, f.eks. er scenen hvor Zak lover at give Tyler alle sine fødselsdagsønsker, hvorefter Tyler bryder sammen og Zak trøster ham, meget rørende.

LaBeouf skal også have stor ros for sin rolle som Tyler. Han passer perfekt til rollen og giver en meget nuanceret præstationsom den unge mand der gerne vil være god, men samtidig har lig i lasten der gør at han tvivler på sig selv. LaBeouf startede sin karriere som teenageskuespiller med b.la. ‘Transformers’-filmene, men har i de seneste par år været indblandet i en del skandale sager. Det virker nu som om han nu er stærkt tilbage, både med den selvbiografiske film ‘Honey boy’ som han skrev og spillede med i sidste år, og med hans præstation i denne film. Han har også været ude og sige flere gange at Zack Gottsagen har ændret hans liv med den ekstreme og direkte kærlighed Gottsagen har.

Dakota Johnson fik sit store gennembrud med de forfærdelige ‘Fifty shades of Grey’- film, og det er derfor dejligt at se hende i denne film, hvor hun får lov til at bryde væk fra den filmserie, og vise at hun faktisk er en dygtig skuespiller.

Filmen er instrueret af Tyler Nilson og Michael Schwarts der også har skrevet filmen. Det er deres debut spillefilm, selvom Tyler NIlson har været med i andre spillefilm, dog med mindre roller som skuespiller. ‘The Peanut Butter Falcon’ er ikke nogle specielt original film men den er meget velskrevet med dialog som flyver imellem skuespillerne, og alle karakterene er utroligt stærke. Charmen i filmen gør også at man er villig til at tilgive filmens uoriginalitet. Instruktørene har beskrevet filmen som en enorm kærlighedserklæring til Gottsagen og man kan også føle denne kærlighed til ham igennem hele filmen.

Der er taget nogle fede valg, især med fotograferingen. Det får North Carolina til at fremstå meget indbydende og flot, og de stilistiske valg passer rigtigt godt til stemningen i filmen. Også musikken som er valgt bygger godt op om stemningen og man føler sig virkeligt ført til North Carolina.

Som tidligere skrevet er handlingen i filmen ikke specielt original og der er ikke mange overraskelser undervejs, men filmen er indbegrebet af en hjertevarm og charmerende film, som måske ikke ændrer dit liv, men som alligevel giver stof til eftertanke og som efterlader dig med et stort smil på dine læber og måske en lille tårer i øjenkrogen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: