‘Bad education’: Hugh Jackman viser sin mørkere side

Anmeldt af: Lou von Brockdorff

Medarbejdere for skoledistriktet i Roslyn i New York som begik underslæb og snød for millioner blev en kæmpe sag da det kom ud. Nu spiller Hugh Jackman manden der brugte alle pengene på et overklasseliv.

Frank Tassone er leder for skoledistriktet i Roslyn i New York. Hans job indebærer at tage imod fra klager fra forældre der mener deres børn er blevet uretfærdigt behandling og derefter håndtere disse situationer. Dette er dog en af de ting ved jobbet som han ikke går så meget op i, da hans egen ambition er at gøre distriktet til det mest attraktive i staten og sikre sig at eleverne kommer ind på de store universiteter. Men Frank går mindst ligeså meget op i at se godt ud, have flotte jakkesæt, flyve på første klasse og leve et overklasse liv. Noget som han kun kan gøre ved at bruge skoledistriktets penge. Så det gør han, og han bruger rigtigt mange af dem.

Sagen om Frank Tassone der lavede underslæb for millioner af kroner var en sag der rystede distriktet og hele landet. Det skabte også en afstand imellem forældre og de folk som arbejdede på skolerne, da forældrene følte, og med rette, at det var noget svinerig.
‘Bad education’ er skrevet af en som var helt tæt på sagen. Mike Makowsky var elev på en af de skoler som Frank Tassone førte tilsyn med og han har skrevet manuskriptet baseret på udsagn fra lærere, forældre, elever og andre som kendte Tassone.

Den unge instruktør Cory Finley, som ellers kun har instrueret en anden spillefilm, nemlig ‘Thoroughbreds’ fra 2017 har fået til opgave at instruere ‘Bad education’. Jeg syntes han er sluppet rigtigt godt afsted med det, når man tænker på at dette er hans bare anden spillefilm – og især har han fået noget godt frem i alle skuespillerne.

Til at lave billederne har han fået den erfarne fotograf Lyle Vincent på, som også filmede hans første film ‘Thoroughbreds’. Jeg er ret glad for de visuelle look i filmen. Jeg syntes de har truffet nogle gode valg med fede vinkler indimellem og det virker som om de har leget lidt med forskellige vinkler og lyset.

Hugh Jackman spiller den altoverskyggende hovedrolle som Frank Tassone. Jeg har altid været glad for Jackman, og vi har i de sidste par år virkelig set ham præstere i lidt mørkere roller end han spillede i sine tidlige år. Det så vi b.la. i ‘Logan’ og ‘Prisoners’. Manden er jo super sympatisk, men i ‘Bad education’ spiller han denne, på overfladen pæne mand, som dog er både kold og kynisk. Jackman er fremragende i denne rolle. Han får de forskellige nuancer med, og man mærker virkelig det ubehagelige ligge og ulme under den perfekte facade.
Det er dejligt at se Jackman tilbage i de mørkere roller med lidt mere kød på, end i film som f.eks. ’The Greatest Showman’, og Jackman beviser virkeligt her at han er en fremragende skuespiller. Alligevel ville jeg egentligt gerne have ham til at være ondere og mere ubehagelig, da jeg i nogle scener syntes han virker lidt for glat – men dette er vel også bare sådan de har valgt at portrættere manden.

Selvom historien er spændende og godt fortalt, så må jeg indrømme at den er lidt tynd. Man mangler lidt at historien går ned i dybden med nogle af tingene og giver seeren en større forstørrelse for sagerne. Der er nogen ting som den måske skøjter lidt for let over. Tassone er også homoseksuel, men holder sin seksualitet hemmelig for alle og siger at han havde en kone der er død. Jeg vil også gerne vide mere om dette. Hvorfor fortæller han ikke sandheden? Er han pinlig eller skamfuld over det? eller passer det bare ikke ind i det perfekte billede han vil skabe? Man føler også lidt man har set sådan en historie som denne før. Den bringer ikke noget nyt og originalt på banen. Det er en skam, og jeg havde egentligt håbet på mere da filmen allerede har fået ret god hype fra andre anmeldere. Jeg var dog godt underholdt under hele filmen og nød at se hvordan skoleavisen er de første til at dykke ned i sagen.

Geraldine Visvanathan som spiller den unge pige Rachel der er den første til at opdage at der er noget som ikke passer, gør det godt. Hun spiller rigtigt fint op imod Jackman og de andre i filmen og er vel nok den mest sympatiske karakter.Vi har tidligere set hende i HBOs serie ’Miracle workers’ som egentligt også lige kan få en anbefaling her. Også Allison Janney er fremragende som Pam Gluckin der er Tassones assistent og ligesom ham også driver underslæb. Jackman og Janney har en fremragende kemi i de scener hvor de hygger sig som to venner, men også i scenerne med mere dybde spiller Janney lige op med Jackman.

Jeg syntes ’Bad education’ giver et spændende indblik ind i det amerikanske skolesystem og i en person som vil gå meget meget langt for at få tingene præcis som han vil have dem, uden at tænke over hvilke mennesker han sårer på vejen eller hvem han udnytter. Og først når det er alt for sent finder man anger.

‘Bad education’ kan ses på HBO nordic

Du kan se traileren her: https://www.youtube.com/watch?v=mHNng3hb4co

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: