‘Unorthodox’: Et sjældent indblik i en lukket verden

Anmeldt af: Mathilde Bolt

‘Unorthodox’ er en miniserie baseret på Deborah Feldmans selvbiografi fra 2012, ‘Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots’. Netflix serien er ikke en én til én gengivelse af Deborahs liv, men det er brugt som inspiration. Serien er i øvrigt den første Netflixserie, der primært foregår på det jødiske minoritetssprog, yiddish.

Esther Shapiro (Shira Haas), der kaldes Esty af alle, er opvokset hos sine bedsteforælder i det ortodokse jødiske og hasidiske Satmar-miljø i Brooklyn, New York. Estys mor, Leah Mandelbaum (Alex Reid), forlod Satmar-miljøet, da Esty var helt lille og hendes far var ikke i stand til at opdrage den lille pige alene. I serien følger vi Estys udvikling fra at være en anderledes ung pige i et strengt religiøst miljø, til at være en gift kvinde med alle de forpligtelser, som følger med dét. Esty er ikke lykkelig i sit ægteskab, og mærker presset fra lokalsamfundet, herunder særligt fra hendes svigermor, der har et brændende ønske om, at Esty og hendes mand, Yanky (Amit Rahav), skal falde ind i livet i Williamsburg og få børn. Til sidst bliver det for meget for den kun 19-årige Esty og hun flygter til Berlin, hvor hun oplever, hvad det vil sige at leve udenfor den verden, som hun kommer fra. 

‘Unorthodox’ er instrueret af skuespiller og instruktør Maria Schrader, som tidligere har instrueret den prisvindende film ‘Love Life’. Forfatteren bag bogen, Deborah Feldman, opsøgte Anna Winger og Alexa Karolinski, som forvandlede Deborahs liv til den fantastiske fortælling om unge Esty Shapiro.

De to forfattere har nydigtet Estys liv i Berlin, imens flashbackscenerne er baseret på Deborahs selvbiografi. Flashbackscenerne fungerer godt, og hjælper med at fortælle Estys historie på en vedkommende måde, hvor seerne får de informationer, som de skal bruge for at forstå Estys sindsstemning. Samtidig bliver noget af spændingen bevaret helt til slutningen, ved at vi netop ikke får hele Estys forhistorie fortalt med det samme. For at alle detaljer omkring det lukkede Satmar-samfund blev korrekt fremvist i miniserien, blev yiddishspecialist og skuespiller Eli Rosen inddraget i tilblivelsen af ‘Unorthodox’, hvor han også spiller en mindre rolle som rabbineren Yossele.

Hovedrollen Esty spilles af den israelske skuespillerinde Shira Haas, som gør det intet mindre end fantastisk. Hendes ansigt kan afspejle tusind følelser på samme tid, og giver seeren et unikt indblik i, hvad det vil sige at være en ung kvinde, som er brudt ud af et strengt religiøst miljø, og for første gang oplever friheden i verden udenfor.

Derudover er rollelisten besat af mange dygtige skuespiller, som alle spiller forskellige roller fra Satmar-miljøet. Amit Rahav, der spiller den følsomme husbond Yanky, er et relativt ubeskrevet blad, når det kommer til store internationale produktioner, men man ser ikke hans manglende erfaring, idet han gør det vanvittigt flot. Herudover har vi Jeff Wilbusch som den fortabte søn, Moishe Lefkovitch. Jeff er selv opvokset i et Satmar-miljø, hvilket gør yiddish til hans modersmål og han formår, sikkert med baggrund i hans egen historie, at formidle Moishes pinte sjæl på en interessant og autentisk måde.

‘Unorthodox’ er intet mindre end et mesterværk. Serien er med til at afmystificere et ellers meget lukket samfund, der sjældent, hvis nogensinde før, er portrætterede så faktuelt korrekt som i dette tilfælde.

Serien er derfor ikke kun banebrydende indenfor tv-verdenens popkultur, men også indenfor kulturforståelse. Jeg så alle 4 afsnit lige i træk, og kunne sagtens have set hele serien igen straks efter. Efter min overbevisning er serien derfor fantastisk, og bestemt en oplevelse, du ikke bør snyde dig selv for. Husk også at se ekstraafsnittet på 20 minutter om tilblivelsen af miniserien.

‘Unorthodox’ kan ses på Netflix

Serien har 4 afsnit med en spilletid på ca. 55 minutter

Du kan se traileren her: https://www.youtube.com/watch?v=-zVhRId0BTw

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: