‘Tiger King: Murder, Mayhem & Madness’: Stranger than fiction

Anmeldt af: Lou von Brockdorff

I ‘Tiger King: Murder, Mayhem & Madness’ følger vi Joe Exotic og hans dyreoark fra dens storhedstid, og til den dag hvor uvenskabet mellem Joe og Carole Baskin får alvorlige konsekvenser for Joe og for parken.

Joe Exotic er leder af en dyrepark i Oklahoma med 200 store katte. Han har haft de vilde dyr siden de har været helt små og har opdraget dem som sine kæledyr. I ‘Tiger King: Murder, Mayhem & Madness’ følger vi Joe Exotic, hans farverige personale og hans forskellige ægtemænd i deres dagligdag med de store dyr. Men vi følger også Carole Baskin som er en dyreforkæmper der vil redde de vilde dyr fra livet bag tremmer og som showdyr og samtidig møder vi også Joe Exotics rival Doc Bhagaven Antle der har en anden dyrepark. Men alt er ikke bare godt i Joes verden og i serien udruller der sig en historie om kriminalitet, selvmord, flerkoneri, misbrug, politiske ambitioner, lejemord og en mystisk forsvinden.

Historien om Joe Exotic er næsten for vild til at man tør tro den er sand. Karaktererne som er med er næsten alle sammen nogle udskud, som enten er viklet ind i kriminelle sager, har misbrug eller bare er så vilde og exentriske at man næsten aldrig har set det før. Man kan ikke beskrive Joe Exotic med ord. Man er nødt til at se serien for at opleve denne mand og selvom man har set serien føler man stadig at der er så meget som ikke bliver fortalt. Mange af de andre karakterer er på samme niveau som ham. Især er hans rival Doc Bhagavan Antle også en person som er svær at beskrive, men som er nødt til at se.

’Tiger king: Murder, Madness & Mayhem’ har rigtigt mange forskellige historier som den vil fortælle. Den vil både fortælle om Joe Exotics verdens men samtidig fortæller den også om den sortbørshandel med store kattedyr der er i USA, den fortæller om en forsvunden ægtemand til Carole Baskin, den fortæller om et selvmord, et lejemord som skulle udføres, Joe Exotics politiske drøm om først at blive præsident og mange andre ting. Det ender med at blive lidt for rodet og selvom man godt kan forstå at de vil have så mange af de vilde historier med som muligt, så kunne man måske havde struktureret det bedre. Alle historierne er dog med til at give et indblik i de forskellige karakterer og er bare med at gøre serien endnu vildere end man kunne have forstillet sig.

Serien er instrueret af Eric Goode der er en amerikansk iværksætter, restauratør og som arbejder med at bevare natur og dyreliv. ’Tiger King: Murder, Mayhem & Madness’ er hans debut som instruktør men han får selskab af den mere erfarne Rebecca Chaiklin som instruktør. Selvom ingen af de to har meget dokumentarerfaring er de kommet godt i mål og formår at vise alle sagerne fra de forskellige involverets synspunkter. På den måde er alle sider af historierne i serien godt dækket. Den måde de har valgt at udvikle historierne igennem afsnittene er også godt tænkt og udført.

Den verden som man får et indblik i i ’Tiger King: Murder, Mayhem & Madness’ er både vild og skræmmende, og jeg må ærlig talt indrømme at jeg flere gange fik lidt ondt i hjertet når man hører nogle af historierne om hvordan dyrene bliver behandlet. Disse store dyr er ikke beregnet til kæledyr, men der er åbenbart 5000-10.000 tigre som bliver holdt som kæledyr i USA – til sammenligning er der kun ca. 4000 tigre tilbage i naturen. Der er også historier om tigerunger der er for store til at blive opdraget til kæledyr som bliver gasset ihjel. Det er frygteligt at behandle dyrene sådan, men hurtigt i serien finder man ud af at det ikke handler så meget om dyrenes velfærd, det handler langt mere om pengene og berømmelsen. Jo længere man kommer i serien, jo mere bliver dyrene overladt til sig selv og lever under kummerlige forhold.

Selvom serien fortæller mange historier blev jeg virkelig grebet og blev draget ind i denne verden. Halvdelen af tiden sad jeg dog med en rigtigt dårlig fornemmelse i munden, både pga. de kår som dyrene lever under, men mindst ligeså meget pga. de triste skæbner som er med. Jeg fik lyst til at læse mere om de forskellige personer efter jeg havde set serien og fik lyst til at vide meget mere. Jeg havde lidt følelsen af at man kun så toppen af alt det vilde som foregår og at der kunne dukke meget mere op.

Serien er hurtigt set da der kun er 7 afsnit. Det er derfor en oplagt serie at se i disse tider hvor vi alligevel bare er hjemme det meste af tiden.

‘Tiger King: Murder, Mayhem & Madness’ kan ses på Netflix

Serien har 7 afsnit med en spilletid på ca. 60 minutter

Du kan se traileren her: https://www.youtube.com/watch?v=acTdxsoa428

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: