‘Som stjerner på himlen’: Sætter et sjældent fokus på psykisk sårbare unge mennesker.

Anmeldt af: Mathilde Bolt

En ungdomskærligheds historie som vi kender den, men med et tvist som gør den mere interessant.

‘Som stjerne på himlen’ er en ungdomsfilm baseret på Jenifer Nivens bestseller fra 2015, ‘All the Bright Places’. Den er instrueret af Brett Haley, som også har instrueret ‘Heats Beat Loud’, og foregår i en helt almindelig, men opdigtet by i Indiana. Vi følger to unge mennesker, Violet Markey (Elle Fanning) og Theodor Finch (Justice Smith), som begge har svært ved at passe ind i en almindelig high school pga. deres psykiske udfordringer.

Filmen er en klassisk boys meets girl ungdomsromance, men de unge menneskers psykiske problemer giver dog filmen et ekstra lag. Violet og Finch mødes på en usædvanlig måde i filmens første minutter, hvor Finch for første gang bliver interesseret i Violet. Det meste af filmen handler om et fælles skoleprojekt, som tvinger Violet ud af sin skal, både fysisk og psykisk, efter hendes søster, Elinors, død i en trafikulykke. Finch har problemer med skolen og har meget svært ved at passe ind, og selv hans gode venner indrømmer, at det kan være svært, hvis ikke umuligt, at være tæt på Finch. I perioder kan ingen komme i kontakt med ham, og et par dage senere dukker han op igen, som om intet var hændt. Violet forstår ikke, hvad der sker og hvor alvorligt, det egentligt står til med Finch.

Det er forfriskende at se en film, som tager unge mennesker med psykiske problemer alvorligt, og samtidig undgår at komme med en mirakelkur eller en let løsning på problemet – for det er der ikke i virkeligheden. En psykisk sygdom kan ikke klares ved hjælp af en makeover eller ved at synge en sang. USA og særligt Hollywood kan godt have en tendens til at kaste lidt tryllestøv hen over virkeligheden, særlig når det omhandler unge i high school, men Som stjerner på himlen er et ærligt forsøg på at portrættere situationen med en vis realisme.

Når det så er sagt, så kunne filmen lige så godt handle om voksne mennesker, da high school delen mest fungerer som baggrundsmateriale, imens vi får et mere personligt indblik i de to individers inderste. Violet og Finch passer ikke ind, og bliver udsat for ubehagelige ting, såsom at blive kaldt ”freak” eller blive spurgt om, hvornår de bliver ”normale” igen. Som filmen skrider frem, finder man dog ud af, at Violet og Finchs situation ikke er så unik, hvilket var en lille detalje, som gjorde et stort indtryk på mig.

Der er ting, såsom musikken, som fungerer rigtigt godt, men der er også ting, som ikke er helt lige i øjet. Filmkomponist og singer-songwriteren Keegan DeWitt har skabt en smuk og sart musik, som passer perfekt til, hvad der sker på lærredet.

Herudover er Elle Fanning, som også kendes fra ‘Maleficent’, meget troværdig i hovedrollen som Violet, og man føler hendes knusende sorg helt ind i hjertet, takket være hendes fantastiske ansigtsudtryk, som tydeligt fortæller seeren, hvad hun føler. Justice Smith, som også kendes fra ‘Detektiv Pikachu’, er ikke helt i samme kategori og man kommer aldrig helt ind under huden på ham, men det er muligvis meningen, da Violet netop heller ikke kan blive helt klog på ham, og dermed kan vi som publikum føle den væg, som også Violet bliver ved med at støde ind i.

‘Som stjerner på himlen’ er en sød film med et interessant udgangspunkt, hvor historien udfolder sig meget langsomt og måske endda lidt for langsomt. Det gør filmen en smule langtrukken, så på trods af et godt udgangspunkt og en udmærket udførelse, så bliver den ikke mere end blot en sød ungdomsfilm.

‘Som stjerner på himlen’ kan ses på Netflix

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: