‘Seriemorderne på Østerbro’: en overdramatiseret Viaplay original dokumentarserie

Anmeldt af: Mathilde Bolt

Som én der selv bor på Østerbro, har jeg fulgt sagen om mordene på Vangehusvej tæt. Det bliver altid ekstra uhyggeligt, når det kommer lidt for tæt på og vi har tillige ikke mange seriemordere i lille trygge Danmark.

Seriemordene på Østerbro er en minidokumentarserie på tre afsnit, hvoraf kun det ene afsnit endnu er tilgængeligt, da sagen i retten endnu ikke er afsluttet. Serien omhandler de tre mord, som skete sidste år på Vangehusvej på Østerbro i København, hvor to ældre kvinder og en ældre mand, der boede i det samme mindre boligkompleks, blev myrdet. Mordene blev antageligt begået af en ung mand ved navn James Schmidt, som er den sigtet i sagen. Selvsamme mand er også tidligere dømt for voldtægt af en 14-årig pige samt voldtægts- og mordforsøg af en 30-årig kvinde.

I serien følger vi Malene Hasselblad, som er datter af det sidste offer, Inez Hasselblad. Hun fortæller om, hvordan hun i løbet af et par dage kom frem til, at hendes mor var blevet udsat for en forbrydelse og altså ikke var død af naturlige årsager, som først formodet af politiet. Hun forklarer, at hun kontaktede politiet med hendes mistanke, og heldigvis tog politiet hendes henvendelse seriøst.

De bekræftede kort efter, at Inez rigtigt nok var blevet myrdet og anholdte hurtigt en mistænkt. Datteren får endnu en mistanke, da der i løbet af kort tid er sket flere dødsfald end normalt i den lille ejendom, og hun vælger igen at kontakte politiet. Det var heldigt, at hun gjorde dét, for det førte til, at den mistænkte nu er tiltalt for ikke ét, men tre mord.

Journalisten Henrik Qvortrup optræder i nogle enkelte scener, hvor han med en alvorlig mine forsøger at finde til bunds i sagen, ved bl.a. at interview en ekspert og en bekendt af den sigtede. Herudover deler journalist og tidligere efterforsker ved politiet, Sebastian Richelsen, ud af hans erfaring og viden på området.  

Serien er en Viaplay Original, hvilket betyder, at Viasat, som også har lavet bl.a. ‘Luksusfælden’, står bag produktionen. Uheldigvis er Viasat dog bedre til at skabe dramatik omkring folks økonomiske problemer, end om en vaskeægte seriemorder. Mange af afsnittets 43 minutter bliver desværre brugt på at vise de samme klip igen og igen, og derved kan man let fornemme de mange reklamepauser, der sædvanligvis er på flow tv.

Henrik Qvortrup udtaler, at han vil til bunds i sagen, men man spørger hurtigt sig selv om, hvad det er, han vil bidrage med, når nu politiet i samarbejde med Malene Hasselblad allerede har opklaret sagen, anholdt den mistænkte og sigtet ham.

Ifølge serien selv var den sigtede ikke synderligt påpasselig med at efterlade beviser, så der bør være rigeligt med bevismateriale til en domfældelse, og spørgsmålet må derfor lyde igen: Hvad er det egentlig, Henrik Qvortrup vil til bunds i? Hvad er der relevant ved at tale med en bekendt, som arbejde i en kiosk seriemorderen kom i og hvem er den næste, han vil tale med? Kassedamen i netto, hvor han en gang imellem handlede?

Det kunne have været så skønt med en dansk true crime serie på højde med de amerikanske. Sidste dømte seriemorder i Danmark var i 1999, så man skulle tro, at denne historie i sig selv havde nok kød på sig til, at den var værd at se. Men ak! Serien er overdramatiseret på en måde, hvor det hele virker en smule utroværdigt. Det er tilfældet med alt fra den enormt dramatiske musik til det konstant høje klippetempo, som forsøger at mane en stemning frem, som bare ikke er der.

Det er ofte prisværdigt, når journalister hjælper almindelige mennesker med at finde deres kære, belyse uretfærdigheder eller endda med at opklare kriminalitet, og det er meget flot, at datteren har modet til at fortælle historien om hendes mors drab til hele Danmark. Derfor er det også ekstra synd, at de har produceret et så forfærdeligt makværk, at de formår at gøre en seriøs og alvorlig sag helt komisk.

‘Seriemorderne på Østerbro’ kan ses på Viaplay

Der kommer 3 afsnit

Det har ikke været muligt at finde nogle trailer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: