‘Krudttønden’: Rystende, bevægende, voldsom – og vigtig!

Anmeldt af: Susanne Schatz

I 2015 oplevede vi det, indtil videre, eneste terrorangreb i Danmark. Under dette angreb blev Finn Nørgaard dræbt, og nu har hans ven Ole Christian Madsen lavet filmen om aftenen.

Det brutale angreb januar 2015 i Paris mod Charlie Hebdo efterlader Europa i en bølge af chok og angst. Men i Danmark kan man føle sig forholdsvis tryg – i hvert fald indtil d. 14/02, hvor København også bliver ramt af terror! 2 uskyldige mennesker mister livet ved skudepisoden på kulturcafeen Krudttønden og ved synagogen i den indre by.

Jeg var ikke i Danmark, da det skete, men jeg husker tydeligt, hvordan det føltes, da jeg så nyhederne i østrisk fjernsyn – det var simpelthen ubegribeligt og ramte mig direkte i nervesystemet! Hvordan må det have været at være til stede i byen?! Chokket, utrygheden og de bange stunder indtil gerningsmanden blev neutraliseret – simpelthen et mareridt.

Lige fra starten da jeg hørte om, at der skulle laves en film om angrebet, var jeg meget spændt på resultatet. Det er ikke nemt at arbejde med et så sårbart emne: Hvornår er tidspunktet rigtigt? Hvordan vil folk modtage filmen?

Instruktøren Ole Christian Madsen havde selv en personlig relation til et af ofrene – han havde tidligere arbejdet sammen med Finn Nørgaard. Ret hurtigt besluttede han sig for at lave filmen. Nu, 5 år efter tragedien er tiden moden til Krudttønden, og dermed forhåbentlig også til samtalen om de skæbnesvangre begivenheder.

Jeg synes, filmen er interessant bygget op: Ægte nyheder fra fjernsynet bliver flettet sammen med scener fra forskellige personernes hverdag, som til sidst finder sammen ved debatarrangementet på Krudttønden. Et langt stykke af vejen følger vi de senere ofre, men også gerningsmanden! Hvordan er hans proces frem til, at Omar Abdel Hamid el-Hussein besluttede sig for aktionen, som til sidst også kostede ham livet. Stille og roligt bliver processen beskrevet: Hvad der foregår i deres liv – bl.a. udfordringer ved jobbet, skilsmisse, middag med venner, helt almindelige ting!

Undervejs glemte jeg næsten, hvad der ville komme til at ske i filmen, fordi jeg følte mig totalt inddraget i hovedpersonernes liv – som publikum får man en fornemmelse af, hvem Finn Nørgaard, Dan Uzan (vagt ved synagogen) eller Rico (politibetjent) var, hvilket gør filmen meget personlig! Alle har deres udfordringer og prøver at klare dem så godt som muligt – derfor virker det endnu voldsommere, når terror rammer én, midt i hverdagen.

Ole Christian Madsen har valgt en blanding af Danmarks kendte skuespillere, bl.a. Lars Brygman, Nikolaj Coster-Waldau og Sonja Richter blandet med spillefilms debutanterne: Adam Buschard (Dan Uzan) og Albert Arthur Amiryan (Omar el-Hussein). Det fungerer udmærket – rigtig gode skuespilpræstationer hele vejen rundt!

‘Krudttønden’ belyser fint en terrorhandling fra en personlig nervesystemet vinkel, men derudover også hvad det betyder for et samfund, når terror kommer helt tæt på, og den belyser baggrundhistorier, men giver til sidst også håb om at ting kan forandrer sig.

Jeg blev meget bevæget og ramt, og efter min mening skal filmen ses af alle, bare ikke af børn!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: