‘Drømmebyggerne’: Ny dansk tegnefilm rammer på en rigtig god måde børn og voksne!

Anmeldt af: Susanne Schatz

Ny dansk animationsfilm minder om Pixars ‘Inside out’, men er også helt sin egen.

Selvom Minnas mor har valgt at følge sin drøm om en karriere som sanger har Minna en hyggelig og tryg tilværelse sammen med sin far og hamsteren Viggo Mortensen – i hvert fald indtil farens nye kæreste Helene flytter ind med datteren Jenny. De 2 piger kan ikke være mere forskellige, og selvom forældrene ønsker de skal være venner, magter de voksne ikke situationen. Da Jenny kræver, at Minnas elskede Viggo skal på dyrehjem, søger Minna hjælp i drømmeverden hos drømmebyggerne. Men når man begynder at ændre drømme har det uoverskuelige konsekvenser.

Jeg må tilstå at jeg er ret vild med tegnefilm, og jeg synes det er helt vidunderligt, når de indeholder forskellige lag, som naturligvis skal ramme den primære målgruppe børn, men som også giver noget til deres voksne ledsager. Her kan de blive meget klogere på, hvordan børnenes verden fungerer, hvad der er vigtigt for dem, hvad de tænker og føler – og det er bare helt forskelligt fra den voksne synsvinkel!

Kim Hagen Jensens ‘Drømmebyggerne’ er lavet på en sød og charmerende måde, virkelig godt synkroniseret (bl.a. med stemmer af Rasmus Botoft, Martin Buch, Emilie Koppel) – og filmen har flere kreative og morsomme ideer! Fx er det sjovt, hvordan drømmene bliver bygget, at hver drømmer har sin egen scene, at drømmerester, som ikke længere bliver brugt, kommer i drømme-skralden, osv.

Filmen åbner op for, at drømme betyder noget og kan påvirke os! Hvis jeg må tilføje min beskedne mening: Jeg er helt enig i det, og jeg elsker simpelthen drømme, selvom det er et omstridt emne, og nogle erklærer dem for nonsens. Drømme kan gøre dig glad, vise dig skjulte ønsker eller frygt, og de hjælper dig med at gennemarbejde ting – de er din sjæls ”legeplads og frirum”.

Filmens koncept fungerer udmærket, handlingen er gennemtænkt, 81 minutter er en god længde, hverken for lang eller kedelig, heller ikke for kort og usammenhængende. Karaktererne og problemerne er troværdige og findes alle steder i vores samfund!

Vi har ikke så meget indflydelse på vores drømme, og slet ikke på andres drømme. Det fungerer desværre ikke at bygge ens virkelighed op som et drømmescenario, men måske er det nogle gange nok, at række en hånd og at tage ”ja-hatten” på, som Minnas far siger, i stedet for lukke sig ind i sin egen verden. Hvis man åbner en lille bitte smule mere op for hinanden opdager man måske, at den anden ikke er helt så umulig.

Filmen frarådes fornuftigt nok børn under 7 år, men ellers er det en fornøjelse for alle!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: