‘Just Mercy’: Kampen på dødsgangen.

Anmeldt af: Mikkel Valsø Johansen

Raceopgør og dødsgange, du kender til diskussionerne, skandalerne og debatterne omkring dem. ‘Just Mercy’ vækker det hele til live på en fuldstændig eminent måde.

I 1987 dømmes en sort mand for drabet på en hvid 18-årig pige som får rigtig meget omtale. Den dømte mand, Walter ”Johnnie D” McMillian ender på dødsgangen med en udsigt til at ende i den elektriske stol. En nyudklækket advokat, Bryan Stevenson, vil gøre det som ikke er blevet gjort før, han vil hjælpe mænd på dødsgange til at få den retfærdighed og retssag som de fortjener og som har været så længe ventet. Forsvarsadvokaten kæmper en brag kamp for både at overbevise de svigtede mænd om at han kan gøre en forskel for dem, men han kæmper også for sit eget omdømme og selvfølgelig også sin egen sikkerhed.

Starten på en film er noget af det vigtigste, fordi det er det som får os seere til at ville se mere og blive optaget og interesseret. Lige fra første scene er stemningen for resten af filmen lagt, som er utrolig intens. Du bliver revet med fra starten af dette drama mellem racer og retfærdighed. Din mave vender sig fordi du bliver mindet om hvor forfærdelig en tid det hele har været med raceopgør og uretfærdighed.

‘Just Mercy’ er baseret på virkelige hændelserne ud fra bogen ‘Just Mercy: A Story of Justice and Redemption’ af advokaten Bryan Stevenson. I filmen møder vi den unge advokat, der spilles af Michael B. Jordan som gør et ufatteligt godt stykke arbejde med seriøsitet og intensitet. Derudover støder vi på Jamie Foxx som fange og beskyldt morder. Vi kender Jamie Foxx fra mange storfilm, b.la. ‘Baby Driver’, ‘Ray’ og ‘Django Unchained’, og endnu engang møder vi en Jamie Foxx, som får alle følelserne op i én som publikum. De to stjerner har en fantastisk kemi i mellem sig og det skaber en helt igennem genial og følelsesmæssig film.

Den amerikanske instruktør Destin Daniel Cretton, som mest er kendt for ‘Short Term 12’ og ‘Glasslottet’ skildrer en barsk sandhed og tid i USA tilbage i 80’erne og 90’erne. Der er efterhånden lavet rigtig mange racefilm, nogle bedre end andre, som viser den benhårde sandhed som fandt sted mellem sorte og hvide i USA. Destin Daniel Cretton står bag både instruktion og screenplay og han formår at skabe en virkelig intens film, som opsluger publikum med gåsehud, tårer i øjnene og en smule latter.

Filmen varer 2 timer og 17 minutter og jeg må ærligt indrømme at jeg var fuldstændig betaget og opslugt gennem hele seancen. Gennem filmen kommer man hele følelsesregistret rundt og du sidder med en tom følelse over at verden engang var så barsk og grusom. ‘Just Mercy’ er en fantastisk film som er utrolig vigtig, fordi den kommer med en helt vild fortælling.

Der er alt i alt rigtig mange film om buddet som værende den bedste film om racediskrimination eller blandt de bedste. ‘Just Mercy’ er uden tvivl blandt de bedste film, hvortil jeg også giver filmen de fortjente 6 Chaplins. Denne film er en must-see og jeg anbefaler den på det varmeste!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: