‘Jojo Rabbit’: Du er i godt selskab med ‘Jojo Rabbit’

Anmeldt af: Lou von Brockdorff

Taika Waititi virker lige nu som en af de mest spændende nyere instruktører og har virkeligt nogle gode film bag sig allerede. I ‘Jojo Rabbit’ giver han os en 2.verdenskrigsfilm – fortalt på en lidt anderledes måde.

Jojo Rabbit er en 10-årig dreng som bor alene med sin mor, efter faderen er taget til Italien for at kæmpe for tyskerne og Jojos storesøster Inga er død. Filmen foregår under 2.verdenskrig, hvor Jojo, sammen med sin eneste ven Yorki og en gruppe andre børn bliver trænet til at kæmpe for den nazistiske hær. De lærer også at jøder er onde, har skæld og kan læse tanker, noget som søde og naive Jojo bestemt tror på. Da han finder ud af at hans mor skjuler en jødisk pige i deres væg, bliver hans verden vendt på hovedet, for pigen er præcis ligesom ham. Den eneste Jojo deler sin oplevelse med er hans fantasiven, Adolf Hitler, som bestemt ikke er begejstret da Jojo begynder at udvikle et venskab med pigen.

Den new zealandske instruktør og skuespiller Taika Waititi er både instruktør, forfatter og skuespiller i ‘Jojo Rabbit’, da han selv spiller Jojos fantasiven Hitler. Waititi er også manden som står bag filmen og serien ‘What we do in the shadows’, ‘Thor: Ragnarok’ og ‘Hunt for the Wilderpeople’. Især ‘What we do in the shadows’ og ‘Hunt for the Wilderpeople’ er meget seværdige. Waititi har i sine film en meget charmerende humor, som ligger lige på grænsen til at være absurd og skør. Man kan sige at hans film på nogle måder minder om Wes Andersons, både med humoren, men også med det farverige persongalleri som er med i deres film.

I ‘Jojo Rabbit’ binder Waititi noget vildt morsomt sammen med noget rørende og tankevækkende og gør det på en rigtigt fin måde. Det bliver også en god blanding af noget meget alvorligt og noget, på mange måder, utroligt fjollet. Men det fungerer i ‘Jojo Rabbit’, måske også fordi at filmen er besat af meget talentfulde skuespillere som alle yder fantastiske præstationer.

Først skal Roman Griffin Davis nævnes, som spiller Jojo og som har sin første filmrolle med denne film. Han er vildt god i rollen og har også en god potion humor og alvorlig i sit spil. Udover ham og Waititi er Scarlett Johansson, Sam Rockwell, Stephen Merchant, Rebel Wilson, Alfie Allen og Thomasin McKenzie med. Her er især Johansson, Rockwell, Wilson og McKenzie blændende gode.
De voksne skuespillere har en fantastisk kemi med Griffin Davis, ligesom der også er en fantastisk kemi mellem McKenzie, der spiller den jødiske pige, og Griffin Davis.

Jeg var underholdt under hele filmen, også følelsesmæssigt, hvor jeg skiftede fra et være underholdt til at være rørt. Det er stadig uforståeligt at denne krig kunne starte, og selvom det er en komedie der tager tykt pis på nazister og Hitler, er der stadig en sandhed bag og noget forfærdeligt som man ikke må glemme og som der ikke må ske igen.

Vi har før set 2. Verdenskrig bearbejdet i en komediefilm før, f.eks. i ‘Inglourious Basterds’, og vi har også set det fra et barns perspektiv i ‘Drengen i den stribede pyjamas’ – men vi har aldrig set de to ting kombineret. Det er et dejligt nyt friskt take på krigsfilmsgenren, som Waititi kommer fuldstændigt i mål med

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: