‘His Dark Materials’ rammer magien fra bøgerne.

Anmeldt af: Lou von Brockdorff

Philip Pullmans mest kendte bøger er nok ‘Det gyldne kompas’-trilogien, hvor den første bog ‘Det gyldne kompas’ er et mesterværk, den anden bog ‘Skyggernes kniv’ er virkeligt god, og den tredje bog ‘Ravkikkerten’ var noget skuffende.

I 2007 kom der en filmatisering af ‘Det gyldne kompas’ som desværre skuffede fælt og ikke fik magien fra bogen med. Men nu har HBO kastet sig over at lave en serie – første sæson er baseret på den første bog i serien.

Pigen Lyra er forældreløs og bor på Jordan College i Oxford. Her får hun indimellem besøg af sin onkel Lord Asriel og ellers bruger hun tiden på at lege med sin ven Roger og sin daimon Pan. En daimon er menneskets sjæl, som tager form som et dyr og som ikke kan fjerne sig fra sit menneske. Da Roger og andre børn forsvinder fra Oxford, bestemmer Lyra sig for at tage afsted for at finde dem. Det bringer hende på et eventyr hvor hun både møder kvinden Marisa Coulter, Jypsierne, panserbjørnen Iorek Byrnison, heksene og eventyren Lee Scoresby. Med sig på rejsen har Lyra fået et gyldent kompas, som kan fortælle hende sandheden og besvare hendes spørgsmål.

Dette er ikke en boganmeldelse, men hvis det var så vil jeg anbefale dig at få fat i bogen så hurtigt som muligt og blive opslugt af universet. Det er et utroligt og fascinerende univers som Pullman har dannet, med ultra charmerende karakterer som man ikke kan andet end at elske.

Filmen fra 2007 levede på ingen måde op til bogen, og måske var det også for optimistisk at man ville få hele handlingen presset sammen på under to timer. I ‘His Dark Materials’ er første bog spredt ud på 8 afsnit af hver 55 minutter. På de ca. 8 timer, bliver universet virkeligt fint præsenteret og man har tid til at lære universet og de forskellige karakterer at kende.

Jeg var solgt efter første afsnit, da jeg syntes serien rammer bogens magi virkeligt godt, og karaktererne er præcist som jeg havde forestillet mig dem. Der er også nogle vanvittigt flotte scener, med flot speciel effects og virkeligt gode locations. Man kan også fornemme verdenen uden for billedet – altså fornemme at der f.eks. sker ting i byen eller andre steder, som man ikke ser.

Da daimoner og andre væsner spiller sådan en stor rolle i denne fortælling, er det også vigtigt at de fungerer, og de fungerer fuldstændigt. Dyrene i filmen virker meget troværdige og livagtige – der er ikke en finger at sætte på dem.

Dafne Keen som spiller Lyra gør det også virkeligt godt og rammer Lyra fra bogen perfekt. Hun gør, at sammen med de andre skuspillere b.la. James McAvoy, Ruth Wilson og Lin-Maniel Miranda, bliver det en fornøjelse af følge med i eventyret.

Jeg er meget begejstret for denne serie og jeg glæder mig til at se videre. Jeg glæder mig bestemt også til at se de andre sæsoner – det er allerede offentligt at der kommer en sæson 2.

Du kan sagtens se serien selvom du ikke har læst bogen, der er dog nogle ting man skal vide(f.eks. bliver det i serien ikke rigtigt præsenteret hvad en daimon er). Men når man har forstået universet er der bare tilbage at overgive sig og rejse med på eventyret.

‘His Dark Materials’ kan ses på HBO

Første sæson har 8 afsnit med en spilletid på 55 minutter

Du kan se traileren her: https://www.youtube.com/watch?v=1yuIE1OYnVI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: