En charmerende fortælling om ”fødselsprocessen” af Frankrigs største teatersucces nogensinde – Cyrano de Bergerac!

Anmeldt af: Susanne Schatz

Ung, gift og med store ambitioner, men fuldkommen gået i stå, er digteren Edmond Rostand tæt på at havne i en økonomisk katastrofe, indtil han får et håb, en næsten uopnåelig ide.

Paris 1897 en boblende kulturby, men også en sindssyg dyr by at bo i! Efter Edmond oplever, hvordan hans sidste teaterstykke dumper og hånes af kritikerne, knækkes hans kreative ånd. To år uden et eneste skrevet ord er senfølgen af nederlaget! Men ved en tilfældig snak med en sort cafeejer og sin skuespillerven, der er seriøst forelsket i en pige, får Edmond den perfekte ide til et stykke!
Dog skal stykket skrives, rollerne besættes, og samtidig presses Edmond af et brudt ægteskab.

Filmen starter som et romantisk eventyr, en tidsrejse tilbage til 1800 tallet – en behagelig stemme introducerer os til situationen, dejlige billeder fra den gamle Paris, understreget med sød musik, fører os direkte til Edmond, og med det sammen befinder man sig i en ”hygge-boble”!
Ikke noget fuldkommen nyt, ikke noget, man aldrig har set før, men noget som alligevel fungerer. Dog trækker handlingen sig i begyndelsen, desværre med en tendens til at blive lidt kedelig. Tanken opstår i mig, at det bliver lange 113 minutter!

Der er ikke noget galt, dog mangler – efter min smag – spænding, underholdning, morsomme scener eller hvad som helst. Skuespillerne spiller ikke deres roller dårligt, heller ikke fremragende – mest måske lidt karakterløst. En slags komedie, hvor der mangler det virkelig komiske!
Men det forandrer sig fuldstændig, da Edmond begynder at prøve med skuespillerne på teatret. Lige pludselig kommer der energi og følelser i det hele, hvilket gør det interessant, medrivende og ikke mindst rørende! Processen, hvordan Cyrano de Bergerac kommer til live, er virkelig godt lavet.

Jeg føler mig vækket, indfanget i en åndeløse stemning og godt underholdt! Hvordan alle samarbejder under iscensættelsen, og kampen for få udsolgt til forestillingerne, er helt fantastisk! Et smil, nogle tårer i øjnene og glæde i hjertet – lidt af en overraskelse for mig efter filmens intro – jeg har ikke regnet med at ‘Edmond’ kan ramme så dybe følelser efter en sløv start! 

En interessant detalje er, at Alexis Michalik står som instruktør bag både, filmen og teaterstykket ‘Edmond’ – stykket vandt 5 Moliére Awards, som er den franske teaterverdens modsvar til en Oscar!

‘Edmond’ er en dejlig, hyggelig efterårsfilm, som passer perfekt til en regnvejrsweekend, hvor man har lyst til at blive godt underholdt, men uden det store drama.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: