‘Unbelievable’ portrætterer overgrebets magt i al sin uretfærdighed

Anmeldt af: Charlotte Philips

Endnu en true crime-serie har ramt Netflix, men denne gang er det en voldtægtsforbryder og ikke en morder, der er i søgelyset.

Som true crime-fan har jeg nydt de mange serier og dokumentarer, som er dukket op på de forskellige streamingtjenester. Fokus har dog ofte været på mord, kidnapninger og uskyldigt dømte, hvorimod visse andre former for kriminalitet såsom voldtægt har været en smule glemt. Af denne grund var jeg glædeligt overrasket over Netflixnye miniserie Unbelievable, som fokuserer på voldtægten som overgreb og de mange svære og uretfærdige konsekvenser, der rammer offeret.

I Unbelievablefølger vi en serievoldtægtsforbryders to voldtægtsofre: den 18-årige Marie (Kaitlyn Dever), som bliver beskyldt af politiet for at have fundet på sin voldtægt for at få opmærksomhed, og den 22-årige Amber (Danielle Macdonald), som, i kontrast til Marie, oplever et politi, der tager hendes voldtægt alvorligt. En række af voldtægter finder sted i Colorado, bl.a. i byerne Westminster og Golden, og inden længe finder to ihærdige politibetjente sammen. Grace Rasmussen (Toni Collette) er en intens Westminster-detektiv, der, i selskab med Goldens empatiske detektiv, Karen Duvall (Merritt Wever), arbejder utrætteligt på at komme til bunds i voldtægterne, som en udspekuleret serievoldtægtsforbryder menes at stå bag.

Unbelievableer en dramatisering af en række voldtægtssager, der fandt sted i årene 2008 til 2011 i Colorado og Washington. Serien har specielt fokus på den inkompentente efterforskning af voldtægten af en ung kvinde (portrætteret af karakteren Marie), der blev presset af politiet i Lynnwood, Washington, til at sige, at hendes voldtægt var pure opspind grundet mindre uoverenstemmelser i hendes gengivelser af den traumatiske voldtægt. Maries sag blev dækket af to journalister i en Pulitzer-prisvindende artikel fra 2015, der berettede om politiets inkompetence, som blev gjort til skamme, da beviser på Maries voldtægt i 2011 kom frem. Serien er til dels baseret på denne artikel.

Skuespillet og karakteriseringen i Unbelievableer overvejende af høj kvalitet, men visse karakterer virker en smule flade, f.eks. er der en afhøringsscene af Marie, hvor to kritiske betjente fremstår lettere karikerede. Seriens hovedroller er dog yderst velspillede, og makkerparret Grace og Karen har en interessant dynamik, specielt Toni Collette som førstnævnte brillerer. Derudover er Kaitlyn Devers portrættering af den sårbare og traumatiserede Marie flot nuanceret, og hendes smerte fremstår autentisk. De følelsesmæssige konsekvenser for voldtægtsofrene er indfanget på en fin måde, og overgrebets natur fremstilles råt og ærligt.

Serien er gennemgående flot produceret. Kameraets vekslen mellem at være håndholdt og stillestående indfanger den emotionelle tone i scenerne, og underlægningsmusikken af eksistentielle toner passer exceptionelt ind i det psykologisk drevne narrativ. Til tider kan det godt være lidt svært at finde rundt i de forskellige tider, eftersom Maries narrativ starter i 2008, og Graces og Karens fælles efterforskning, samt Ambers voldtægt, først sker år senere. Man kunne godt have gjort denne tidslinje tydeligere.

Unbelievableer en serie, der, med sit næsten udelukkende kvindelige hold af skuespillere, portrætter kvinders styrke, men også deres sårbarhed. Overgrebets magt og voldtægtsofrets oplevelse er i centrum, og det er en vigtig serie, idet den bl.a. påpeger ordensmagtens fejl og mangler i forhold til opklaring af voldtægter og kommunikation med sårbare ofre. Alt i alt er Unbelievableen gennemført dramaserie, der tager sine seere med på en kompleks rejse ind i ofrets, men også detektivens psykologiske univers.

Unbelievablekan streames på Netflix.

Sæsonen har 8 afsnit med en spilletid på ca. 60 min.

Traileren kan ses her: https://www.youtube.com/watch?v=QTIkUzkbzQk

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: