‘Ud og stjæle heste’ er norsk drama når det er allerbedst

Anmeldt af: Lene Brandt

Godt skuespil og charmerende natur og en fængende historie gør at ‘Ud og stjæle heste’ bliver en seværdig og stemningsfuldt film. 

Fra det første billede sættes hastigheden ned og man lander hurtigt i den smukke norske natur, så levende, at man føler sneen falde. Det er en film, hvor naturen har en helt uundværlig rolle at spille og vi hensættes til stille velvære et lille samfund. Det er er meget smuk film.

Vi følger den aldrende mand Trold, der har mistet sin hustru og har købt en lille hytte og nu ser frem til at fejre nytåret i ro og ensomhed. Mødet med en nabo leder os tilbage til hans sidste sommer med sin far. Et tilsvarende sted. Vi oplever, hvordan hormonerne raser når man er 15 år og verden ikke længere er helt så uskyldig, som tidligere. Trold gennemlever et helt nyt følelses register og ser de konflikter, der udspilles omkring ham på en ny måde, alt sammen smukt illustreret af vindomsuste marker, fossende vandfald og vilde dyr.

 Det er norsk, når det er allerbedst

Filmen er stærk i sine billeder og der er ikke behov for underlægningsmusik eller andre kunstige virkemidler til at dramatisere. Naturen og skuespillerne skaber et helt unikt univers og indledningsvis troede jeg, at vi nu endelig skulle se en film, der viser hverdags genvordigheder, så vi alle kan relatere os til dem.

Desværre tilføjes drabelige uheld med død og lemlæstelse til følge. Noget, der sker, men ikke bliver fulgt op. Det får naturen til at stå truende og man venter mere i samme skuffe. Dermed forsvinder det ellers meget fine hverdags drama.

Det til trods er det bestemt en film, der er værd at se. Skuespillerne er overbevisende, specielt  må fremhæves Stellan Skarsgård (som har spillet med i en række film blandt andet ‘Thor’, ‘Mamma Mia’, ‘En ganske rar mand’ og ‘Pirates of the Carabien’). Og Tobias Santelmann (fra blandt andet ‘Kon-Tiki’) er også værd at fremhæve.

Instruktør Hans Petter Moland er da også en gammel kending. Han har vundet flere priser for sit fine arbejde, herunder Asta Awards i København. Hans seneste film er ‘Cold Pursuit’, ‘Flaskepost fra P” og ‘Kraftidioten’.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: