Høje forventninger dumper i kedsomhed!

Anmeldt af: Susanne Schatz

Taberklubbens medlemmer er blevet voksne og lever deres mere eller mindre succesfulde liv – indtil, 27 år senere, ”det onde” i skikkelsen af klovnen kommer tilbage, og deres gamle løfte til hinanden skal indfris.

Stephen Kings bøger og ders filmatiseringer er garant for spænding og gåsehud, så forventningsglæden til filmatiseringen af ‘IT 2’ – Pennywise var stor! Svenskeren Bill Skarsgård spiller igen rollen som IT og instruktøren Andrés Muschiettí er også den samme.

I 27 år har de unge fra tabernes klub ingen kontakt haft med hinanden, indtil lige pludselig fortiden kalder, og de drager tilbage til deres hjemby Derry. Den dansende klovn er igen begyndt at jage og slå børn ihjel, og der er kun en mulighed for at stoppe ham! Et kapløb mod IT og deres fortidige dæmoner begynder.

Jeg synes, at kombinationen af en uhyggelig klovn og børn er et oplagt materiale for en rigtig god gyser – men bare ikke i dette tilfælde!

En film, som varer 2 timer og 50 minutter, har egentlig rigelig tid til at fortælle en god historie, at overraske med spændingssekvenser, at fordybe karaktererne og at vise, hvad sådan en morder-klovn kan! Men de bedste scener er allerede blevet vist i traileren til filmen – nemlig da en lille dreng kommer i knibe i glaslabyrinten, hvor Pennywise venter på ham. Det var virkelig nervepirrende og gav håb om endnu mere af samme slags!

Dog følte jeg mere at være med i et mystisk eventyr-teenagerdrama om venskab og kærlighed, undervejs suppleret med lidt ulækre animationer. ”Det onde” og ”det uhyggelige” var først og fremmest absurd og nærmest latterligt! Selvfølgelig har temaet om en klovn, som bor i en kloak og fanger børn i sig selv noget paradoksalt, men sådan er jo gyser opbygget. Man kan så godt lege med det og skabe en enorm skræmmende og ubehagelig stemning.

Uhyggen opstod bare ikke her! Jeg føler ikke, at jeg er meget hårdhudet, men ingen hjertebanken, ingen stakåndethed og heller ingen koldsvedende hænder. Sikke en skuffelse! 
I 2019 har filmfolk egentlig fantastiske muligheder for at lave ”naturlige, autentiske og ægte virkende animationer”, men det er desværre ikke tilfældet i ‘IT 2’.

‘IT 1’ fra 2017 endte som den bedst indspillende gyser nogensinde – 680 millioner dollars! Jeg regner med, at ambitionerne ift. ‘IT 2’ er mindst så høje – men måske for høje?! Filmen er i hvert fald alt for lang og kan ikke bære den ret tynde handling. Skuespillerne virker karakterløse og uden at vække nysgerrighed på deres skæbne.
Musikken er ”typisk amerikansk” – patetisk og forudsigelig, et rent supplement til handlingen!

I min verden skal en film fungere, selvom tilskueren hverken har læst bogen eller set den første del. ”At fungere” betyder, at man bliver fanget, at man bliver nysgerrig, at man lever med i handlingen, og at man forlader biografen med en masse følelser, afhængig hvilken slags film man lige har set. Intet af det er sket med mig i ‘IT 2’ – desværre.

Bare for at nævne et eksempel på en nyere gyserfilm, hvor det fungerede rigtig godt – med gode effekter, en god historie og overraskelser: ‘Childs play’.

Det kan godt være at filmen er interessant for unge mennesker, som identificerer sig med ”tabernes klub” og som kan lide det mystisk-spændingsfulde, men ellers har jeg svært ved at anbefale den!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: