En imponerende dokumentar om én af verdens mest elskede og samtidig omstridte fodboldstjerner!

Anmeldt af: Susanne Schatz

I 1984 købte Napoli, på den tid den fattigste by i Italien, verdens dyreste fodboldspiller – Diego Maradona. Han blev deres gud.

På den en eller anden måde kender alle Diego Maradona, uanset om man er til fodbold eller ej! Altså også mig. Dog var jeg mere nysgerrig på mennesket bag facaden og håbede på, at min tørst blev stillet – og jeg blev positivt overrasket.

Maradona bliver sammenlignet med Pelé eller rettere sagt, bliver kaldt hans efterfølger. Han havde egentlig ingen kropslige forudsætninger, bare en fantastisk teknik og en enorm passion: ”At være på foldboldbanen fører til, at man glemmer alt andet, intet andet er vigtigere i det øjeblik!”. Allerede fra barnsben af, var bolden Diegos bedste ven, i en verden, som var præget af fattigdom og mangel på alt. Han voksede op i Villa Fioritos, et slumkvarter i udkanten af Buenos Aires med 5 storesøstre, og selvom forholdet til faren var godt, siger han selv, at han altid har været mors dreng.

Dokumentaren omhandler først og fremmest Maradonas periode i Napoli. Han kom dertil, efter hans tid i Barcelona, for at finde ro og fred; og blev modtaget som en gud: 85.000 mennesker var til stede, og hele Napoli var i en ”lykkerus”. Men de 7 år, hvor han og Napoli havde nået store fodboldsucceser, sluttede i en katastrofe pga. for tæt kontakt til Mafiaen, kokainmisbrug og fordi de napolitanske fans, følte sig svigtet og forrådt.

500 timers optagelser, som aldrig før er blevet set, er en perfekt materialebaggrund for at lave en dokumentar. Og når man har en dygtig instruktør som Asif Kapadia (kendt for prisvindende film ”Senna” og ”Amy”) er det oplagt at dokumentaren bliver en informationsrig fornøjelse!

Filmen rummer en god blanding af foldbold – det er jo det, det drejer sig om – og det personlige! Diego den beskedne og generte fyr fra slumkvarteret, og den officielle facade Maradona, den ambitiøse spiller – 2 sider af den sammen person, som ikke kan adskilles, den store afstand må give problemer. Scenerne, hvor fansene går fuldstændig amok og fejrer på Napolis gader i 2 måneder, er medrivende, men gør det også forståeligt for mig, hvor stort et pres der lå på hans skuldre.

Jeg tror, det kræver en enorm stabil og moden personlighed, hvis man skal kunne håndtere den overvældende succes, penge, kvinder, … Og det havde Diego ikke!
Mine tydeligste erindringer om ham er skandalerne, og at det fuldkommen gik ned ad bakken med ham efter hans karriere stoppede. Dokumentaren følger også dette forløb og viser en mand, som syntes at have haft det hele og som til sidst mistede alt – fra en gudagtig figur til en karikatur.

Man følger Maradonas drengeagtige glæde efter en vunden kamp, og man er vidne til den dekadente og ødelæggende luksus, han svømmer i pga. sin succes, suppleret med ledsagende stemme-optagelser af Diego selv og nærtstående.

Men det er også rørende og bevægende at være vidne til det! Jeg forlod biografen med fornemmelse af, at Diego Maradona er en interessant karakter – og måske kræver det ekstraordinære, også noget ”crazy”?!

En vellykket film med spændende baggrundinformationer, en ”must” for fodboldfans, men også interessant for folk, som kan lide at kigge bag facaden.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: