Almodóvars selvbiografisk inspirerede nye film er en farvestrålende, intens oplevelse!

Anmeldt af: Susanne Schatz

Instruktørveteranen Salvador Mallo må gennemgå en livskrise pga. smerter – i kroppen og sjælen – før han kan finde tilbage til sin inspiration og kreativitet.

Salvador er en begavet lille dreng, som bliver – trods fattigdom og ikke særlig heldige omstændigheder – til en stor stjerne i filmverden. Som voksen lever han i Madrid, hvor han oplever kærlighed, succes, men også kæmpe nedture. Med alderen begynder kroppen at svigte, smerter styrer hans hverdag, og han mister lysten til film. Tomhed overskygger alt, indtil tilbuddet om at præsentere sit nyrestaurerede 30 år gamle hovedværk konfronterer ham med fortiden.

Almodóvar, den i sin generation mest succesfulde spanske filmskaber, kendt bl.a. for ‘Alt om min mor’ og ‘Tal til hende’ – tager os med på rejse til hans fortid, suppleret med opfundne detaljer, som sagtens kunne være sket. ‘Smerte & Ære’ tilbyder intense billeder, en unik farveskala og fantastisk musik, som stimulerer og forkæler publikums sanser!

Jeg kan godt lide, blandingen af den smertefulde nutid og flashbacks til hans fortid. Fx i begyndelsen af filmen, hvor han i en scene i en svømmehal springer i vandet og dykker ned i sin barndom: hvor moren vaskede tøj i floden sammen andre kvinder, og hans glæde, da de begyndte at synge sammen. Denne scene formidler så meget lethed, livsglæde og et dejligt fælleskab, at det næsten overskygger bardommens hårde liv.

Penelope Cruz gør det godt! Hun er meget velegnet som lille Salvadors mor – hun møder ham med kærlighed, men også med ”en bestemt hånd”, så at han kan få en bedre fremtid.

Antonio Banderas har helt klart vundet i alderen og fået mere karakter – efter min personlige mening! Han har en intens udstråling og virker autentisk i rollen som Salvador Mallo (Almodóvar). Banderas spiller charmerende, med et glimt i øjnene og en hvis humor; men også overbevisende, når hans krop er plaget af smerter og indskrænkelser.

En af de bedste sekvenser er, da han – efter mange år – møder sin ekskæreste Federico! Der er så mange fine nuancer i deres møde, hvilket gør scenen enorm bevægende. Man ser i deres blik al den kærlighed, begær og afhængighed, som engang har bundet dem sammen, men også at tiden er gået!

… og nogle gange må man gennemgå en dyb smerte før udvikling er mulig!

‘Smerte & Ære’ er en dejlig film, som indeholder en masse kloge livsindsigter og store emner, pakket ind i en velfungerende komposition af billeder, musik og skuespillere, med en slutning, som giver anledning til at tænke filmen igennem igen!

Det er en lang fortælling – 113 minutter – dog uden at være kedelig! Men selvom filmen fungerer godt og giver mening, må jeg indrømme, at jeg ikke er helt begejstret for de mange detaljer, der præcist viser, hvordan man bruger heroin på forskellige måder. Men måske er det bare mig, som synes, at man ikke skal friste folk med for konkrete vejledninger.

‘Smerte & Ære’ anbefales til alle, som elsker at forlade biografen fyldt med tanker og følelser i bagagen!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: