‘Mindhunter’ tager os med på endnu en rejse ind i seriemorderens mørke psykologi

Anmeldt af: Charlotte Philips

Seriemordere har længe sat deres præg på film- og serieverden, og anden sæson af ‘Mindhunter’ viser mesterligt, hvorfor emnet er så fængende.

‘Mindhunter’ er løst baseret på profileringseksperten John Douglas’ bog af samme navn og fortæller historien om FBI-agenterne Holden Ford (Jonathan Groff) og Bill Tench (Holt McCallany), der i slutningen af 70’erne initierer en adfærds- og profileringsenhed i FBIs hovedkvarter i Quantico, Virginia. Sammen med adfærdsforskeren Wendy Carr (Anna Torv) studerer og interviewer de tilfangetagne seriemordere i håb om at kunne forstå det kriminelle sind qua profilering og dermed fange aktive seriemordere som f.eks. Dennis Rader (‘BTK killer’) og sæsonens antagonist, Wayne Williams.

I anden sæson af ‘Mindhunter’ fortsætter teamets rejse ind i seriemorderes psykologi, og med en ny, entusiatisk chef i spidsen får Holden, Bill og Wendy den bureaukratiske støtte, som deres forskning så desperat har brug for. Lig første sæson rejser Holden og Bill igen USA rundt for at interviewe seriemordere, bl.a. David Berkowitz (‘Son of Sam’) og selveste Charles Manson. Under et besøg i Atlanta bliver Holden gjort opmærksom på en række uopklarede børnemord, og han og Bill ender med at assistere efterforskningen og danne en skræmmende profil af morderen, som går efter sorte og socialt udsatte drenge. I forlængelse af første sæson følges også den bondage-fikserede ‘BTK’, der fortsat raserer Kansas.

Bag ‘Mindhunter’ står bl.a. David Fincher, der har genrelignende seriemorderfilm som ‘Seven’ og ‘Zodiac’ under bæltet, og udover at være executive producer instruerer han også mange af afsnittene. Seriens æstetik er gennemgående gennemført, og der er virkelig kælet for cinematografien, der, sammen med det dystre narrativ, danner et helt specielt stilmæssigt fingeraftryk. Jeg er meget imponeret over underlægningsmusikken, der fint supplerer de intense scener, som fremstår hjemsøgende og nervepirrende parret med seriens eksistentielle røde tråd. ‘Mindhunter’ byder også på en flot portrættering af en epoke i USA; 70’ernes og 80’ernes ånd indfanges overbevisende, og iscenesættelsen af samtiden virker utroligt autentisk.

Trods at vores hovedpersoner er fiktive, er der en genial sammenfletning med virkelige hændelser, og mordefterforskningen af Atlanta-børnemordene fremstår faktuel og i overenstemmelse med den virkelige sag mod seriemorderen Wayne Williams. Derudover er portrætteringen af sæsonens mordere imponerende, specielt har scenerne med Berkowitz (Oliver Cooper) og Manson (Damon Herriman) gjort stort indtryk på mig. Skuespillet er sublimt, og timelange makeup-sessions og special effects får dem virkelig til at fremstå som den ægte vare.

Jeg finder den anstrengte og lettere komiske dynamik mellem Holden og Bill meget underholdende, og Bills situation på hjemmefronten, der omhandler sønnen Brian, som udviser psykopatiske tendenser, får det til at løbe én koldt ned af ryggen. Teamets tese om at seriemordere altid kommer fra dysfunktionelle hjem med en dominerende mor og en fraværende far kommer på prøve, og det skal vise sig, at dannelsen af en seriemorder, til Holdens store frustration, ikke altid følger én opskrift. Der er store moralske dilemmaer på spil i denne sæson, og specielt Holden må erfare, at lovens lange arm ikke altid sejrer.

Anden sæson af ‘Mindhunter’ er intens, velspillet og yderst fængslende. Som true crime-interesseret er jeg stor fan af serien, og jeg lappede sæsonen i mig på ingen tid. Det er mit håb, at serien bliver fornyet med endnu en sæson – skaberen af ‘Mindhunter’, Joe Penhall, har i hvert fald afsløret, at han har materiale til hele fem sæsoner! Første sæson var genial, anden sæson er endnu bedre, og jeg kan næsten ikke vente på at få næste kapitel af denne psykologiske og nervepirrende FBI-saga.

2 sæson af ‘Mindhunter’ kan streames online på Netflix.

Sæsonen har 9 afsnit med en spilletid på ca. 60 min.

Traileren kan ses her: https://www.youtube.com/watch?v=PHlJQCyqiaI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: