‘Orange Is the New Black’ takker af med et tårepresset farvel.

Anmeldt af: Charlotte Philips

I 2013 begyndte historien om stofsmugleren Piper Chapman og hendes medfanger i New Yorks Litchfield Correctional Facility, og nu er tiden kommet til at sige farvel til alle de farverige og underholdende skæbner i Netflix’ hitserie.

I en voice-over fortæller Piper Chapman i allerførste afsnit af ‘Orange Is the New Black’, at hun elsker at bade og føle sig ren, men hendes fortid er alt andet end ren. I skarp kontrast til mange af seriens andre karakterer er Piper en hvid og privilegiet ung kvinde, som en stund levede livet på kanten for spændingens skyld. ‘Orange Is the New Black’ er ikke kun Pipers fortælling, og hendes karakter er blevet mindre central sæsonerne igennem. Et ubarmhjertigt og korrupt fængselsystem og de mange kvinder, der, grundet hårde barndomme og fattigdom, er kommet ud i kriminalitet, har altid været noget, som serien har haft fokus på – og specielt denne sæson har fokus på social ulighed og uretfærdighed.

I denne sidste omgang af ‘Orange Is the New Black’ følger vi vores vante ensemble og Piper (Taylor Schilling), der nu lever livet uden for fængslets mure, idet sidste sæson sluttede med hendes løsladelse. Det er ikke let at være Piper, der må kæmpe hårdt for at klare sig, mens forholdet til den stadig indsatte Alex (Laura Prepon) begynder at knirke. Dét af vores ensemble, som forblev i New York efter oprøret, der optog det meste af femte sæson, kæmper hver især med deres problemer. Èn af dem er Taystee (Danielle Brooks), der må grave dybt for at finde håbet som livstidsdømt for et mord, som hun ikke begik. Ud over vores faste karakterer bliver vi også introduceret for nye karakterer, da en stor del af sæsonens kerne omhandler USAs flygtningesituation og deporteringsprogram initieret af ICE, der nådesløst forsøger at sende en masse tilfangetagne kvinder hjem til deres respektive fødelande.

Efter et par lettere stagnerede sæsoner tager sidste sæson af ‘Orange Is the New Black’ en ny drejning, og humoren er ikke helt så meget i højsædet, som den før har været det. Tragedie rammer på den ene eller anden måde næsten alle sæsonens karakterer, og jeg sidder med en klump i halsen, når hjerteskærende scener portrætterer en virkelighed, som er benhård. Et vedvarende element i serien, nemlig de gennemførte montager af karakterernes baggrundshistorier, implementeres også fint i denne sæson, hvor vi bl.a. følger ICE-fangernes triste historier. Der er altså et kontekstuelt og samfundspolitisk twist i denne sæson, som giver serien en anderledes og mere dyster følelse end de tidligere sæsoner.

Trist er det, at mange af seriens underholdende karakterer ikke er med i denne sæson ud (over et kort besøg til et Ohio-fængsel, hvor disse sidder fængslet efter sæson 5-oprøret). Jeg savner den frimodige ‘Big Boo’ (Lea DeLaria), den spirituelle ‘Yoga Jones’ (Constance Shulman) og det gæve par Leanne (Emma Myles) og Angie (Julie Lake). Jeg er dog yderst tilfreds med de dybdegående og nuancerede portrætter af specielt Taystee og Cindy (Adrienne C. Moore), og skuespillet generelt er som altid en fornøjelse at være vidne til. Desværre halter udviklingen af karakterer som Lorna (Yael Stone) og ‘Pennsatucky’ (Taryn Manning) lidt. Dog bliver det interessant, når vi følger Caputos (Nick Sandow) og Figs (Alysia Reiner) blomstrende forhold, som beviser at modsætninger virkelig tiltrækker hinanden!

Jeg synes, at fokus på ICE-deportationsprogrammet fylder en smule for meget sæsonen igennem, men jeg er forstående over for, hvorfor man har valgt at integrere og fokusere på denne aktuelle, nationale krise. ‘Orange Is the New Black’ har kørt i mange år nu, og jeg synes ikke, at Pipers karakter og det gennemgående plot har kunnet bære det. Man burde måske have valgt at slutte serien noget før, da de foregående sæsoner har været en smule træge. Men denne sidste sæson har nu været et overvejende hyggeligt gensyn med Piper og resten af ensemblet, omend det ikke ender lige lykkeligt for dem alle.

Med denne endegyldige sæson beviser ‘Orange Is the New Black’ endnu en gang, at den er en serie, som har lidt af det hele: humor, drama, tragedie og ikke mindst håb. 7. sæson af ‘Orange Is the New Black’ får fire Chaplins!

7. sæson af ‘Orange Is the New Black’ kan streames online på Netflix.

Sæsonen har 13 afsnit med en spilletid på ca. 60 min.

Du kan se trailer her: https://www.youtube.com/watch?v=AiB1iv8DQcg

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: