Sex, stoffer og kærlighed: ‘Euphoria’ er en euforiserende og bittersød rutsjebanetur

Anmeldt af: Charlotte Philips

Euphoriaer HBOs nye, kontroversielle ensembleserie, der portrætterer en kontrasterende vifte af Generation Zere anno 2019

Multistjernen Zendaya har den primære hovedrolle som den ængstelige stofmisbruger og high school-elev Rue, der kæmper for at holde sig clean. Den ensomme Rue bliver hurtigt bedste venner med den transkønnede nytilflytter, Jules (Hunter Schafer), som lever et hemmeligt liv med affærer en masse, og én er med faren til skolens populære atlet, Nate (Jacob Elordi). Seriens ensemble består også af den kropsaktivistiske Kat (Barbie Ferreira), der erfarer sin seksuelle frigørelses magt. Derudover møder vi Nates selvsikre kæreste Maddy (Alexa Demie), og hendes bedste veninde Cassie (Sydney Sweeney), der kæmper med forholdet til collegefyren Chris (Algee Smith).

Skabt af Sam Levinson og baseret på den israelske serie af samme navn er Euphoriaanført af den tidligere Disney-stjerne Zendaya og hendes karakter, Rue, som står for seriens narrative stemme, men som Rue selv siger, er hun ikke den mest pålidelige fortæller. Hvert afsnit starter med baggrundshistorien for én af ensemblets karakterer, og pilotafsnittet lægger selvfølgelig ud med Rues historie. Jeg er fra start grebet af den polerede umiddelbarhed og sammensætning af disse flotte montager, der fint sætter scenen for afsnittenes narrative retning.

Rue er en nuanceret karakter, som man hurtigt kommer til at føle empati for, trods hun har det med at falde i med stofferne. Og der er noget helt magisk ved portrætteringen af Rues og Julesvenskab, og spørgsmålet, om der i starten er mere end blot venskab mellem de to, pirrer min nysgerrighed. Kemien mellem skuespillerne Zendaya og Hunter Schafer er altså intet mindre end fængende. Jeg er også begejstret for karakteren Kat, hvis personlige udvikling får mig til at heppe med på sidelinjen, og interessante problemstillinger opstår, når hendes nyfundne hovmod dog løber af med hende.

Seriens cinematografi er gennemført, og jeg er imponeret over kamera-arbejdet, der, i takt med et overvejende hiphop-psykedelisk lydspor, giver Euphoriasin helt egen exceptionelle identitet.

I det cinematografisk set geniale, fjerde afsnit Shook One Pt. IIfølges vores ensemble en aften i et tivoli, hvor et eksperimenterende narrativ og fantasifuld kameraføring med beundringsværdige long takes er så flot eksekveret, at afsnittet, ledsaget af teatralsk instrumentalmusik, i sin helhed fremstår som en lille, mesterlig perle.

Euphoriakan streames online på HBO Nordic.

Første sæson har 8 afsnit med en spilletid på ca. 60 min.

Traileren kan ses her: https://www.youtube.com/watch?v=PzPtTPtW-qg

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: