Disney casting skaber debat

Af: Adam Bouttai

‘Junglebogen’, ‘Aladdin’ og ‘Løvernes Konge’, Disney indgyder nyt liv i bagkataloget og nu er turen kommet til en live-action filmatisering af ‘Den Lille Havfrue’, der endelig har fundet sin hovedrolleindehaver. Melissa McCarthy som antagonisten Ursula skal spille overfor den 19-årige Halle Bailey i rollen som Ariel. Bailey er Youtube sensation under kontonavnet ‘Chloe x Halle’, hvor hun sammen med sin søster synger covernumre af blandt andre Rihanna og Beyoncé, hvilket har ført til en rolle i tv-serien ‘Grown-ish'(2018).

Castingen har ledt internettets trolls i både indland og udland til at debattere Baileys etnicitet. Efter at Scarlett Johansson landede rollen som japaner i ‘Ghost in the Shell’, Johnny Depp som indfødt amerikaner i ‘The Lone Ranger’ (2012) og Emma Stone med polynesisk afstamning i ‘Aloha’ (2015), så har udtrykket whitewashing været et kontroversielt debatemne. Twitter er da også glødende med positive tilkendegivelser og en del negative, hvor ordet blackwashing optræder under hashtagget #NotMyAriel. Debatten er uheldig, fordi ordet blackwashing overhovedet ikke er et begreb. Der er derimod en årtier lang tradition for at lade etnisk europæiske skuespiller spille en anden etnisk afstamning, ofte stereotypisk. ‘Breakfast at Tiffany’s’ (1961) er nok det bedste eksempel på en utidssvarende casting med Mickey Rooney som asiat. Imidlertid er alene ideen om en afroamerikansk superhelt en relativt ny ting, såsom i ‘Black Panther'(2018) og ‘Spiderman: Into the Spider-Verse’ (2018) for slet ikke at nævne det ramaskrig, der fulgte John Boyega som Storm Trooper efter traileren til ‘The Force Awakens’ (2015).  

For det andet er der god ræson i at Disney prøver at nedbryde typiske etniske stereotyper. Firmaet er i årtier blevet anklaget for utidssvarende portrættering af etniske grupper, hvilket har ledt til at adskillige Disney film er blevet selv-censureret i forbindelse med video-udgivelser. Det flugter med at Disney er en familievenlig og verdensdækkende medieorganisation, der moralsk er forpligtet til at sikre en vis mangfoldighed. 

Debatten omkring Bailey synes derfor ubegrundet og viser, at der er agurketider i trollemiljøerne. Med over en million Youtube følgere og prædikatet som en ung Beyonce er der ingen tvivl om, at Disney har valgt den mest kvalificerede skuespiller, uanfægtet etnicitet, i en film der bugner af talent. 

Komponisten og skuespilleren Lin-Manuel Miranda, der fik enorm succes med Broadway stykket ‘Hamilton’, skal sammen med instruktøren af tegnefilmen ‘The Little Mermaid'(1989), Alan Menken, komponere nye sange til filmen. Miranda har tidligere skrevet musik til ‘Mary Poppins Returns'(2018) instrueret af Rob Marshall.

Selvsamme Marshall sidder også i instruktørstolen på ‘Den Lille Havfrue’ efter tidligere at have stået for musikalske dramaer såsom ‘Chicago'(2002) og ‘Nine'(2009), samt Disney filmene ‘Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides’ (2011) og ‘Into the Woods'(2014).

‘Den Lille Havfrue’ begynder indspilning i april 2020.

Kilder: Vanity Fair, Variety

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: