Den ultimative sommerfilm fylder i år 44 år

Anmeldt af: Lou von Brockdorff

I 1975 udkom verdens første sommer blockbuster som også skræmte strandgængere langt væk fra strandende. Nu 44 år efter er den stadig mindst ligeså seværdig og underholdende.

Amity er en lille ø som lever af sin turistme og af de glade strandgængere, men da en dræberhaj truer øens lækre strande bliver sherif Brody stillet i et dilemma. Skal han lukke strandende og lukke ned for turistmen, eller skal han lade de glade badegæster vælte sig i det blå vand. Da dræberhajen kræver flere ofre, bliver han tvunget ud på en båd sammen med hajspecialist Hooper og øens bedste hajdræber Quint for at stoppe den store haj.

‘Dødens Gab’ blev officielt den første sommer blockbuster da den tiltrækte en meget stor mængde publikummer. Den er instrueret af Stephen Spielberg som inden det kun havde instrueret ‘Duellen’, ‘Sugarland Express’, nogle afsnit af forskellige tvserier og et par tvfilm. Det blev dermed det helt store gennembrud for Spielberg.

Filmen er baseret på Peter Benchleys roman, og han er også medforfatter på manuskriptet sammen med Carl Gottlieb. Der er nogle ændringer fra filmen i forhold til Benchleys roman. F.eks. var Benchley ikke særligt glad for slutningen på den endelige film, som er meget anderledes end slutningen i bogen.

Brody er spillet af Roy Scheider som også er kendt fra ‘All that jazz’, men dette er nok hans mest kendte rolle. Quint er spillet af Robert Shaw mens Hooper er spillet af Richard Dreyfuss. Dreyfuss er også kendt fra ‘Hvem sover hvor?’ og ‘Nærkontakt af tredje grad’, og Shaw er kendt som skurken Grant i James Bond filmen ‘From Russia with love’. Den sidste del af filmen hvor man følger dette trekløver alene på en båd imod en kæmpe haj er magisk, og de tre skuespillere supplerer hinanden utroligt godt. De spiller op imod hinanden med en nerve og intensivitet som burde være skuespilslære på skuespils uddannelser. Der er  også en magtkamp imellem de tre karakterer som føles ægte. Måske var den også ægte imellem skuespillerene – der går rygter om at Shaw og Dreyfuss virkeligt ikke kunne lide hinanden, og det har måske været med til at gøre at magtkampen føles så ægte som den gør.

Filmen blev også godt modtaget af kritikere, og af diverse juryer, hvor den blev nomineret til 4 oscars og vandt 3. Den vandt for bedste klipningen, bedste lyd og John Williams vandt også for hans ikoniske soundtrack. Den var derudover også nomineret som bedste film.

‘Dødens gab’ stiller også diverse morale dilemmaer op. Hvad gør man hvis ens ø som lever af strandturisme pludseligt bliver angrebet af en kæmpe haj? Vælger man at holde strandende åbne og risikere menneskeliv eller lukker man strandende og lukker ned for en enorm omsætning. Filmen kommer ikke med endelige svar, men har alligevel sine bud på hvad man kan gøre

Hvis man leder efter den ultimative sommerfilm så har man den her. Den handler godt nok om haj angreb på en strand, men den har sol, sommer og turistme som har stor betydning for handlingen.

Måske var det også det der tiltrækte alle de mennesker i 1975? Måske var det fordi man ikke havde set denne slags film før? Det er ikke til at sige, men man kan helt klart sige at før ‘Dødens gab’ havde vi ikke sommer blockbuster film.

Der er ingen tvivl om at ‘Dødens Gab’ er en ikonisk film. Den er stadig den dag i dag en film som er uhyggeligt seværdig og som rammer gamle fans, som nye utroligt godt.

Jeg har set ‘Dødens Gab’ ekstremt mange gange, og mange af gangene opdager jeg et nyt lag som bare tilføjer kvalitet til filmen.

Måske er du bange for hajer, måske er du ikke. Men ligemeget hvad så er ‘Dødens Gab’ en film du burde have set – og hvis du ikke har så burde du gøre det nu.

‘Dødens Gab’ kan lejes på Blockbuster

Du kan se traileren her: https://www.youtube.com/watch?v=U1fu_sA7XhE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: