Et emne med potentiale drukner i ligegyldighed!

Anmeldt af: Susanne Schatz

Økonomisk kriminalitet fører erhvervsmand Markus Føns direkte fra sommerhuset på Ibiza til fængslet, hvilket skaber nogle voldsomme omvæltninger for hans medfanger.

Markus Føns har levet et rigtigt jetset liv, og har derfor store problemer med at finde sig til rette i sin nye tilværelse som indsat. Efter et sammenstød med og en permanent trussel fra fængslets konge, vælger han frivillig isolation sammen med de ”svageste” fanger. Her finder han efterhånden en glæde og afveksling ved at deltage i fængselskoret, men hurtigt får han ledelsesmæssige ambitioner! Fangen Niels leder koret med en blød, men sikker hånd og er ikke parat til at opgive sin position – kampen om ”magten” udkæmpes ikke med vold, men gennem valg af sange …

‘De Frivillige’ er Frederikke Aspöcks 3. spillefilm – hendes første 2 film, ‘Labrador’ og ‘Rosita’, har vundet flere priser! Jacob Lohmann (Markus) er kendt fra serier (bl.a. Norskov), film (bl.a. Den tid på året) og teater (bl.a. Kong Arthur). Han har i ‘De Frivillige’ sin første egentlige hovedrolle. Han bliver – på bedste vis – suppleret bl.a. af komikeren Anders Matthesen (Niels) kendt fra ‘Jul på Vesterbro’, ‘Terkel i knibe’ og ‘Ternet Ninja’, og af Søren Malling (Peter).

Filmen fanger i autentiske og dog morsomme scener aspekter af livet bag fængselsmurene: Hvad det betyder for Markus at blive varetagsfængslet, hierarkiet, reglerne, ikke særlig meget pusterum for personlige finurligheder, relationerne mellem de indsatte og fængsels-betjente, og miljøet blandt de svage fanger.

Skuespillerne giver deres roller interessante nuancer og tilføjer filmen værdi, mens mixet af komedie og samfunds satire virker uforløst. Ideen om et fængselskor har et vist potentiale, også magtkampen mellem to meget forskellige personligheder er sjov, men efter filmen spurgte jeg mig: ”Hvad nu?” og ”Hvad er meningen?” Ja, ok, selvom man er pædofil eller morder, kan den person alligevel have gode eller elskværdige egenskaber – ingen tvivl om det! Erhvervsmænd kan være manipulerende og iskolde – ja, også det ved vi godt …

Men ellers?! Jeg kan simpelthen ikke se, hvor instruktøren vil hen med ‘De Frivillige’! Der bliver indført nogle handlingstræk, fx. en rumænske indsat som bliver del af koret, der ikke gør forskel for handlingen – der mangler et gennemført koncept! En film som ikke formår at efterlade indtryk, desværre! Det er synd for skuespillerne, da de var virkelig gode!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: