‘Chernobyl’ er en mesterlig og frygtindgydende portrættering af én af verdenshistoriens værste atomkraftulykker

Anmeldt af: Charlotte Philips

Chernobyl’ fortæller den vigtige historie om en korrupt stat, en tragedie og en flok helte i jagt på sandheden. Miniserien er uden lige et mesterværk, som drager mange paralleller til nutidige landes samfundspolitiske modus operandi, der vægter selvhøjtidelighed og løgne over sandhed.

Natten til den 26. april, 1986 eksploderer en reaktor på kernekraftværket Chernobyl Power Plant i Pripyat i det daværende Ukrainske SSR, da en gruppe arbejdere presser en reaktor til bristepunktet. Da unionens statshoveder får nys om ulykken, bagatelliseres situationen, og de mange borgere samt tilkaldte brandfolk m.v. evakueres først, da kemikeren Valery Legasov (Jared Harris) sættes på sagen og erfarer, hvilken grad af livsfarlig stråling eksplosionen har spredt i mange kilometers afstand. Sammen med statsministeriets Boris Shcherbina (Stellan Skarsgård) og fysikeren Ulana Khomyuk (Emily Watson) kæmper Legasov en brav kamp for at minimere katastrofen og komme til bunds i sagen, men landets stolte ledere nægter at erkende eksplosionens alvorlige, biologiske konsekvenser og stå ved statens inkompetente drift af kernekraft.

Chernobyl’s skaber Craig Mazin har hovedsageligt baseret miniserien på det litterære portræt ‘Voices from Chernobyl’, som beretter om de mange mennesker fra brandmænd og pårørende til officerer og videnskabsfolk, der var involveret eller berørt af ulykken. Mere end 500 interviews fra bogen er med til at danne grundlaget for nogle af de karakterer, som miniserien inddrager med henblik på at skabe en realistisk og holistisk portrættering af de skæbner, der led afsavn grundet den dårlige håndtering af katastrofen.

Chernobyl’ har en interessant fortællevinkel, idet man følger mange forskellige karakterer på en måde, der virker både gennemført og velovervejet. Naturligvis er det mest vores tre hovedpersoner Legasov, Shcherbina og Khomyuk, der er i centrum, men der er også lagt fokus på andre personlige historier, som indvæves på en organisk måde. Jeg er meget imponeret over skuespilpræstationerne og specielt Jared Harris imponerer som den selvopofrende Legasov. Skulle jeg kritisere noget, skulle det være valget om at bruge engelsktalende skuespillere, da ukrainsktalende karakterer klart havde givet serien en kulturel autenticitet.

Et imponerende træk ved ‘Chernobyl’ er dens intenst skræmmende og hjemsøgende faktor. Med et nervepirrende soundtrack udspiller katastrofen sig i dominoeffekt, og tanken om den usynlige og farlige stråling, som ødelægger alt omkring sig, løber mig koldt ned af ryggen. Serien er filmet i Vilnius, Litauen, og lokationen formår virkelig at portrættere den sovjetiske ånd samt den spøgelsesby, som Chernobyl-katastrofen forvandlede Pripyat til. ‘Chernobyl’ indfanger essensen af tragedie på en meget smuk og sublim måde – dette kan opleves i første afsnit, hvor familier kort efter ulykken samles på en bro (nu døbt ‘the Bridge of Death’) for at se det ‘smukke’ gule skær fra eksplosionen, intetanende om at de optager ekstremt livsfarlig gammastråling.

Jeg er en meget imponeret og tilfreds seer, og jeg vil gå så langt at påstå, at ‘Chernobyl’ er årets bedste biopic-serie! Mange mennesker blev alvorligt syge eller mistede livet på grund af katastrofen, og mange sandheder kom kun på bordet, fordi der var modige mennesker som Legasov, der turde stå frem og anklage staten for inkompetence. ‘Chernobyl’ er en vigtig serie om den filmisk ufortalte historie om Chernobyl-katastrofens helte og deres kamp for sandheden i en stat indhyllet i løgne. Og som Jared Harris’ karakter så rørende spørger: ‘What is the cost of lies?’

Trailer til ‘Chernobyl’ kan ses her: https://www.youtube.com/watch?v=s9APLXM9Ei8

Miniserien har 5 afsnit og kan ses på HBO Nordic.

Afsnittene har en længde på ca. 60 min.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: