Det historiske drama om Roald Amundsen skaber mere forvirring end spænding!

Anmeldt af: Susanne Schatz

Allerede fra barns ben af var Roald Amundsen besat af uudforskede dele af jordkloden, og det blev til hans skæbne – på godt og ondt.

Roalds begejstring for og interesse i eventyr bliver tændt, da faren kommer hjem med en globus som gave til ham og hans lillebror Leon. Det ukendte og uudforskede, hvor ingen mennesker havde været, blev deres store lidenskab, dog har Roald noget, som Leon mangler – en ubøjelig og ubetvingelig vilje! Derfor skaffer Leon først og fremmest penge, mens Roald drager ud på opdagelsesrejse. Planen er at udforske nordpolen, men kort før ekspeditionen starter når konkurrenten Peary målet, og dermed er det meningsløst at tage derhen. Amundsen giver ikke op og ændrer lynhurtigt planen – de skal i stedet til sydpolen.

Men succesen er aldrig nok, og heller ikke kærlighed kan binde ham fast på et sted! Altid frister noget, som drager Roald Amundsen ud i verden – og som til sidst koster alt.

Den norske instruktør og reklameproducent Espen Sandberg, som står bag storfilmen ”Max Manus”, har kastet sig over opgaven at lave en film om den kontroversielle polarforsker Roald Amundsen. I hovedrollerne brillerer Pål Sverre Valheim (Roald), Christian Rubeck (Leon) og Kathrine Waterston (Bess Magids).

Filmen starter og slutter med den samme scene – et fly styrter ned på grund af frossen regn og storm. Og lige med det samme er man midt i en polarforskers både drøm og mareridt. Tilskueren bliver barks taget med, og får en rigtig god fornemmelse om, hvordan det føles at være i midt i en sne- og ishelvedet.

Men så følger nogle tidsskifter, som virker – i det mindste for mig – ret forvirrende! Det hele forgår som blanding af barndommen, nuet, de forskellige ekspeditioner, hans liv på rejsen og tilbage i hverdagen. Men undervejs mister jeg desværre overblikket over, hvornår, hvem, hvor.

Det er et svagt punkt i filmen, som ellers omfatter mange nuancer af det sammensat menneske og polarforsker Roald Amundsen. Alligevel vækker filmen interesse, nysgerrighed og en fornemmelse for den fascination, som drev ham hele sit liv.

Jeg fik i hvert lyst til at få mere at vide om hans ekspeditioner, men også om ham som person!

Trods forvirringen i handlingsforløbet en interessant film med god skuespillerpræstationer.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: