‘Sunset’ – Lever ikke op til forventingen

Anmeldt af: Malene Bering

Unge Irisz Leiter rejser fra Triest tilbage Budapest og hendes forældres berømte hadet butik i hendes søgen efter svar på, hvad der skete hendes forældre den gang for mange år siden og hvorfor det hele er så hemmelighedsfuldt.

En ung pige, Irisz Leiter ankommer til Budapest i 1913, den dengang Østrig ungarske sprudlende metropolis. Hun har store forhåbninger om at blive ansat i den landskendte hattebutik, Leiter og om at finde flere svar på hendes fortid. Til trods for at Irisz Leiter’s forældre grundlagde butikken før deres død, bliver hun dog vist bort af den nuværende ejer, Oszkár Brill. Frøken Leiter bliver opsøgt af undergrundens skikkelser, og hendes jagt på svar ændres til en jagt på Kálmán Leiter. Hun føres gennem mørke gader til gåder, og begynder at leve i mellemverdenen imellem bourgeoisie Budapest og dennes undergrund. Hendes ankomst til byen har bragt noget under opsejling i begge verdener og undergangen for dem begge, venter ikke langt ude i fremtiden.

Instruktøren ungarnske László Nemes, slog for alvor igennem på den globale filmscene med filmen ‘Sauls Søn’ (2015), som han bl.a. vandt priser for ved Cannes Film Festival (2015) og BAFTA Film Awards (2017).

‘Sunset’ kommer i kølvandet og med store forventinger til sig. Han er vokset op i Franking, bosatte sig i midten af tyverne i Budapest og sidenhen påbegyndte filmskole studier i New York. Han droppede ud efter et år, arbejdede efterfølgende som assisterende instruktør før han selv begyndte at instruerer film. Han præsenterede i 2007 hans første kortfilm på Venice International Film Festival.

Juli Jakab som spiller hovedrollen Irisz Leiter, er både skuespiller, debuterede i 2013 og manuskriptforfatter siden 2009. Hun er ungarnsk født og spillede desuden en mindre rolle i ‘Sauls Søn’. Hun har indtil videre kun spillet til hendes nationale publikum, hendes gode skuespil i ‘Sunset’ bør hjælpe til at få debut på den internationale scene.

Vlad Ivanov (1969) spiller Oszkár Brill, den nuværende indehaver af hattebutikken, Leiter. Vlad Ivanov slog igennem i 1999, og har spillet med i film hvert år siden. Han er født i Botosani, Rumænien. Han taler foruden romansk, også engelsk, fransk, russisk og italiensk, hvilket forklarer hans yderst internationale filmrepertoire.

En film med en god instruktør og godt skuespil, som foregår i Budapest’s storhedstid med en romantisk pre-world war vibe lyder som en succes, men til trods for flot scenografi, omend en smule snæver, og godt skuespil er denne film ikke videre seværdig. Historien er rodet og mystisk præsenteret, dialogerne er afbrudte og uden klarhed til en samlet mening og alle hovedkarakterens spørgsmål får man hverken hendes indblik i eller svar på.

For hvad handler Sunset om? Et nostalgisk, romantisk kig tilbage til Østrig Ungarn før 1. Verdenskrig? En historie om revolutionære anarkister og aristokraters klassekamp? En klassisk ‘Coming of age’ skilding hvor pige bliver til kvinde? Der er mange spørgsmål, svaret er blot at filmen alvorligt mangler en pointe, måske dét er pointen, men selv det har filmen ikke kunne formidle ordentligt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: