‘Gentleman Jack’ er et kærkomment portræt af én af Englands første kvindelige mønsterbrydere

Anmeldt af: Charlotte Philips

BBCs nye periodedrama skrotter ‘the male gaze’ og fortæller historien om den rejse- og kvindeglade godsejer Anne Lister, der ivrigt brød normerne og dyrkede sin kærlighed for sit eget køn.

Gentleman Jack’ fortæller historien om den kontroversielle Anne Lister (Suranne Jones), der efter et besøg i Europa vender tilbage til familiens gods Shibden Hall i det vestlige Yorkshire. Anne er den ældste søster og arver i 1826 ansvaret for Shibden Hall, den tilhørende jord og de mange lejere. Det er et stort ansvar for Anne, som også må kæmpe mod de andre landmænd, der ikke er meget for, at en kvinde skal have noget sige. Ud over sit arbejde med familiens gods er der også lige det med kærligheden, og det er jo ikke let, når man som kvinde i 1800-tallet nærer en dybfølt kærlighed for det samme køn. Efter et netop forlist forhold beslutter den ensomme Anne sig for at charmere den sensitive Ann Walker (Sophie Rundle) i håbet om, at Ann kan blive den eneste ene, og én der, ligesom Anne, tør stå ved sin seksualitet.

Det er ikke første gang, at Anne Listers liv, som det er portrætteret i hendes morsekodede(!) dagbøger, er blevet forvandlet til et produkt af nutidens popkultur, idet der førhen er lavet to BBC-produktioner om Anne Listers kulørte liv. HBOs serie er endda opkaldt efter en sang kaldet ‘Gentleman Jack,’ som omhandler Anne Listers kærlighedseskapader. Anne Lister er i den grad en kvinde, der har sat sit præg på tv- og musikverdenen, og bag denne produktion står bl.a. Anne Lister-ekspert Anne Choma, så der er mildest talt styr på detaljerne i denne biopic-serie.

Allerede fra start af er ‘Gentleman Jack’ en visuel fornøjelse og kamerasproget passer fint sammen med den intime portrættering, der er omdrejningspunktet for serien. Som seer blev jeg glædeligt overrasket over, at man har valgt, at Annes karakter flere gange bryder den ‘fjerde væg’ og giver et kækt blik til seeren eller direkte fortæller, hvad der ligger hende på sinde. Det er et dristigt valg, men jeg synes, at det tilføjer serien et ekstra ‘twist’ og får seeren på intim bølgelængde med den flamboyante hovedperson.

Humoren, det exceptionelle skuespil og de dybdegående karakterportrætter er de bærende elementer i ‘Gentleman Jack,’ mens de mange flotte historiske lokationer i Yorkshire-området samt lydsporet præger også seeroplevelsen positivt. Fortælletempoet er tilpas, og jeg keder mig ikke på noget tidspunkt, specielt ikke når Anne herser rundt med de stædige og patriarkalske landmænd!

Gentleman Jack’ er en velkonstrueret serie, som har det hele! Jeg frygter, at mange enten kun ser serien for dens homoseksuelle emne eller helt undgår den af samme grund, hvilket jeg synes er synd. ‘Gentleman Jack’ bør ses af alle med en interessere for gode dramaserier, fordi det en oprigtigt god serie med mange nuancerede indslag, og fordi den fortæller historien om et interessant og specielt menneske, som uafhængigt af sit køn levede et nysgerrigt og berettelsesværdigt liv. ‘Gentleman Jack’ får 5 Chaplins!

Trailer til ‘Gentleman Jack’ kan ses her: https://www.youtube.com/watch?v=-uBYRcP44M4

Gentleman Jack’ har 8 afsnit og kan ses på HBO Nordic.

Afsnittene har en længde på 60 min.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: