Loach, Almodovar og Dolan til Cannes, men ingen Tarantino

Af Adam Bouttai

Det er snart tid til glamour, stjernedrys og dét, det hele handler om, nemlig film. Den 14. maj bliver den sydfranske by et tilløbsstykke for stjerner, kritikere og paparazzier, når den 72. udgave af Cannes film festivalen løber af stablen.

Med en lille måned tilbage er konkurrencefeltet officielt, og der er adskillige Cannes darlings blandt feltet i form af Xavier Dolan, Ken Loach, Dardenne brødrene og Pedro Almodovar. Det er selvfølgelig umuligt at forudsige hvilke film der komme til at modtage halve time lange ovationer, hvilke film der buhes ihjel, og hvem, Alejandro González Iñárritu og hans jury tildeler de ærefulde priser.

Dardenne brødrene deltager med ‘The Young Ahmed’ og har tidligere modtaget hovedprisen to gange fra enstemmige juryer for ’Rosetta’ (1999), og ’L’enfant (2005) samt festivalens sølvmedalje, Grand Prix, for ’The Kid With a Bike’ (2011). Terrence Malick er tilbage med den tre timer lange ’A Hidden Life’ og har tidligere vundet de gyldne palmer for ’The Tree of Life (2011) og instruktør-prisen for ’Days of Heaven’ (1979).

Den største forhåndsfavorit, målt på statistik, er dog Ken Loach, for udover tretten film i konkurrence gennem karrieren og tre jurypriser, så har Loach vundet verdens mest prestigefyldte filmpris to gange for ’The Wind That Shakes the Barley’ (2006), og ’I, Daniel Blake’ (2016). Sidst, men ikke mindst skal Jim Jarmusch også nævnes som forhånds contender på trods af, at genren hedder zombie-komedie i festivalens åbningsfilm ’The Dead Don’t Lie’. Jarmusch har tidligere vundet debutfilm-prisen, Caméra d’Or, for ’Stranger than Paradise’ (1984), og Grand Prix for ’Broken Flowers’ (2005)

Uden for konkurrence er der også verdenspremiere på Nicolas Winding Refns ‘Too Old to Die Young’, Elton John biopic’en ’Rocketman’ samt Werner Herzogs japansk-sprogede ’Family Romance, LLC’, i en særlig visning.

Én film, der ikke er blandt de 19 film i hovedkonkurrencen, er Quentin Tarantinos ’Once Upon a Time in Hollywood’. Filmen er simpelthen ikke klippet færdigt. Thierry Frémaux, direktør for festivalen, er i flere medier citeret for, at han synes det hidtidige resultat af Tarantinos film er fantastisk. Det var ellers forudset at den stjernespækkede film skulle få Cannes verdenspremiere på 25-års jubilæet for ’Pulp Fiction’s sejrsgang på festivalen.

Når instruktøren hedder Quentin Tarantino og har et følge af Brad Pitt, Leonardo DiCaprio og Margot Robbie, så er der ingen tvivl om at franskmændene er villige til at rulle den røde løber ud på Croisetten for den tidligere Palme d’Or vinder og juryformand. Det kræver selvfølgelig blot, at han kan nå at færdiggøre en version, der tør udstilles for verdens mest kræsne filmpublikum. For husk, i Cannes, der buher man selv af gode film.

Film, i hovedkonkurrence:

’The Dead Don’t Die’ Jim Jarmusch

‘Pain and Glory’ Pedro Almodóvar

‘The Traitor’ Marco Bellocchio

’Parasite’ Bong Joon-Ho

‘The Young Ahmed’ Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

‘Oh Mercy!’ Arnaud Desplechin

’Nighthawk’ Kleber Mendonca Filho, Juliano Dornelles

‘A Hidden Life’ Terrence Malick

‘Les Misérables’ Ladj Ly

‘Sorry We Missed You’ Ken Loach

‘Little Joe’ Jessica Hausner

’Matthias & Maxime’ Xavier Dolan

’The Wild Goose Lake’ Diao Yinan

‘Atlantique’ Mati Diop

’The Whistlers’ Corneliu Porumboiu,

‘Frankie’ Ira Sachs

’Sibyl’ Justine Triet

’It Must Be Heaven’ Elia Suleiman

‘Potrait of a Lady on Fire’ Céline Sciamma

 

Festival de Cannes finder sted mellem 14-25 maj.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: