Duffer brødre undgår ikke retssag. Sæson 3. af ’Stranger Things’ kan blive spoilet

Påstande florerer om at Netflix’ ’Stranger Things’ (2016 – ) ikke kun er skabt på Eggos og 80’er referencer. Sagen har været et år undervejs og nu er det officielt: en kommende jury-retssag mellem kortfilms-instruktøren Charlie Kessler mod Matt & Ross Duffer er på vej.

Historien begynder angiveligt under den amerikanske Tribeca festival i 2014. Kessler skal i 10-15 minutter have talt med brødrene, hvor brødrene på et tidspunkt i samtalen angiveligt har sagt, at parterne da skal samarbejde om et projekt. Kessler pitcher derefter sin to år gamle found footage kortfilm ’Montauk’ (2011), som han gerne vil lave til en spillefilm. Mytologien bag filmen var en række konspirationsteorier om The Montauk Project, der også har været arbejdstitlen for ’Stranger Thing’. Kesslers ’Montauk’ handler om en forladt militærbase med verdens største radiosender. En nat forsvinder drengen Michael, efter en mystisk stemme i hans hoved tvinger ham til at forlade sit hjem med sin tøjdyrs-drage. Den halv-alkoholiserede politibetjent Steve begynder en eftersøgning ved militærbasen, men den amerikanske regering standser ham. De er nemlig ved at udvikle ’The Montauk Project’, der eksperimenter med psykologiske våben, inter-dimensionelle portaler, underjordiske tunnelsystemer, børn med superevner, og skabelsen af et fantasi-monster, der til forveksling ligner Michaels tøjdyrs-drage.  

I første omgang lyder påstanden på krænkelse af ophavsret, men da de officielle papirer bliver sendt til californiske domstol april 2018, er det kontraktbrud, der nu er blevet omdrejningspunktet. I rets dokumenterne refereres der til at der under det påståede møde har været en stiltiende kontrakt, en slags gentlemans-aftale, der har fortilfælde i californisk lov.

Da rygterne begynder omkring starten af 2018, benægter Duffer brødrene nogensinde at have mødt Kessler. Dog bruger Duffers advokater en stor del af hørings skriftet på, at ønske sagen afvist, fordi de mener, det er New Yorks lovgivning, der skal gøres gældende. Her er det nemlig ikke muligt at have en stiltiende kontrakt, hvorimod det er i Californien, hvis et møde da overhovedet har fundet sted. Udover at begrave sagen i jura, medbringer Duffer brødrene også to e-mails, der skal bevise at Duffer brødrene har arbejdet på projekter siden 2010, men styrken af disse to e-mails har ikke været nok til uden rimelig tvivl at modbevise Kesslers påstand, og sagen skal nu igennem en jury-retssag, der begynder d. 5. maj, to måneder inden tredje sæson af ’Stranger Things’ får premiere.

For en god ordens skyld skal det nævnes, at Netflix ikke er part i søgsmålet, men ubetinget støtter brødrene moralsk. Netflix vil dog komme i en kattepine, da en retssag kan tvinge Duffer brødrene til at bevise hvilke dele af historien, der er originale. Det betyder at centrale dele af plottet muligvis vil blive en del af bevismaterialet, og kunne tilgås under den amerikanske pendant til aktindsigt.

Det er ikke første gang at en Netflix produktion er i juridisk stormvejr. Tilbage i november indgik Netflix forlig med noget så pudsigt som The Satanic Temple. Baggrunden var en meget tydelig krænkelse af ophavsretten af en hedensk statue i serien ’Chilling Adventures of Sabrina’ (2018). Med et søgsmål, der lød på svimlende 50 millioner dollars, endte sagen dog i forlig med en økonomisk kompensation og kreditering i rulleteksterne.

3. Sæson af ‘Stranger Things’ frigives på Netflix 4. juli 2019

Kilder: Complex, Variety, Scribd, Slashfilm.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: