CPH:DOX: ‘Hunting for Hedonia’ udforsker hjernens ukendte territorie

Anmeldt af: Charlotte Philips

Er manglende evne til nydelse årsagen til psykisk sygdom? ‘Hunting for Hedonia’ belyser effekten af operativ, elektrisk stimulation af hjernens nydelsescenter i jagten på et sundt sind.

Den videnskabelige dokumentarfilm ‘Hunting for Hedonia’ undersøger fænomenet Deep Brain Stimulation (DBS), som for første gang i psykiatrisk øjemed blev studeret af den nu til dags glemte og kontroversielle, amerikanske psykiater Robert Heath, der i 60’erne brugte DBS’ hedonistiske egenskaber til at kurere bl.a. depression, skizofreni og homoseksualitet(!). I 2001 blev læger igen opmærksomme på DBS’ overvejende positive effekt på psykiske lidelser. Da der er meget, man ikke ved om hjernen, er der dog mange etiske overvejelser, når DBS verden over tilbydes psykisk syge mennesker. Skal DBS desuden også gives til raske mennesker for at forbedre den geniale computer, der er den menneskelige hjerne?

Bag den dansk-producerede ‘Hunting for Hedonia’ står den filmskoleuddannede dokumentarfilminstruktør Pernille Rose Grønkjær, som sammen med videnskabsjournalisten Lone Frank, der har udarbejdet manuskriptet for filmen i forlængelse af sin bog ‘Lystens Pioner,’ går i dybden på DBS og inddrager DBS’ mørklagte fortid i 60’ernes politisk polariserede USA. Derudover har Grønkjær og Frank fået den britiske skuespiller Tilda Swinton til at lægge stemme til filmens narrativ.

Filmen fortæller løbende status quo for DBS-behandling, samtidig med at historien om den karismatiske psykiater Robert Heath fortælles synkront med gamle optagelser, fine grafiske klip og interviews med Heaths samtidige hjerneforskere. Derudover er filmen flot arrangeret med stemningsfyldte naturoptagelser af træer, der alluderer til hjernens mange billioner af ‘pathways’ – et passende element, der viser de store overvejelser bag filmens komposition.

Man møder flere DBS-patienter samt en håbløs, depressiv patient, der skal prøve DBS-behandling, hvilket belyser, hvor betydningsfuld (gen)opdagelsen af behandlingen er for psykisk syge mennesker verden over. ‘Hunting for Hedonia’ er altså en vigtig dokumentar, der sætter fokus på fremtidens måske bedste redskab til at afhjælpe flere af menneskesindets problemstillinger. Skal jeg kritisere noget, er det, at filmen nogle gange drukner lidt i de mange interviews med et væld af forskelllige fagfolk. Derudover synes jeg, at perspektiveringen til kunstig intelligens virker en smule forhastet og unødvendigt presser dokumentarens råderum.

Hunting for Hedonia’ er overvejende en gennemført dokumentar, visuelt og indholdsmæssigt. Jeg synes personligt, at det ville have været rigtig interessant, hvis Lone Frank selv havde været en del af dokumentarens ‘interviewees’ (eller måske vært?), da hun har en indgående viden om emnet, så det skuffede en smule.

Alt i alt er det en dokumentar, der dybdegående portrætterer DBS-fænomenet, trods der stadig er meget, man ikke ved om indgrebets effekt på hjernen. Da DBS måske er lægernes bedste bud på en kur mod psykisk sygdom, er ‘Hunting for Hedonia’ en must see-film!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: