CPH:DOX: Phie Ambos nye dokumentar vækker nysgerrighed og efterlader en god følelse!

Anmeldt af: Susanne Schatz

47 børn mellem 11 og 15 år skal opbygge et ”nyt samfund”, som er præget af respekt for og kærligheden til både natur og mennesker – i løbet af 10 uger

Som en del af deres skolegang skal 47 elever være udendørs hver dag – børnenes nye klasselokale er en tilgroet byggegrund i København. Hele projektet er en blanding af håndværk, leg, undervisning og karakterudvikling, hvor voksne spiller en underordnede, men alligevel supplerende rolle.

Hvordan ser det nye samfund med fokus på naturen ud?

Dokumentarfilminstruktøren Phie Ambo (fra Den Danske Filmskole) er fotografen og instruktøren bag GENOPDAGELSEN, hun er bl.a. kendt fra Family (2001), Gambler (2006), Så meget godt i vente (2014) og Når du kigger væk (2017). En af hendes varemærker er de universelt menneskelige historier!

Jytte Abildstrøms behagelige stemme introducerer os til naturens tilværelse, men henvender sig samtidig direkte til børnene – hvad de venter, og hvad et godt forhold mellem ”hende” og børnene kan. Man får lige med det samme lyst til at være del af projektet, så dejligt er naturområdet – selvom det ligger midt i København.

Der er ingen forskel mellem piger og drenge, alle har de samme udfordringer, alle er fælles ansvarlige – fx skal de bygge ”hytter”, bænke, osv. – og på den måde lærer de bl.a. at håndtere værktøj. De lærer om, hvordan man er i god og respektfuld kontakt med andre, og et brud mod reglerne har konsekvenser via de opstiller regler. De voksne hjælper undervejs lære de unge at håndtere regler, hjælper med at håndtere følelser, giver støtte og bakker dem op i deres ressourcer (fx at tegne, at lave musik). Men i det hele taget fungerer børnene godt alene, fordi de er ambitiøse og selvmotiverende – måske ting, som voksne nogle gange mangler …

Det er inspirerende at følge processen, ideen bag dokumentaren er spændende og at være vidne til børnenes tackling af vanskelige situationer er bare dejligt!

Måske trækker filmen sig lidt, selvom den kun varer ca. 75 minutter. Alligevel er man lidt mere glad efter man har set GENOPDAGELSEN!

En god idé for familier og skoleklasser

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: