CPH:DOX: 40 år efter premieren på Ridley Scotts revolutionerende Alien – den 8. passagerer, forsøger endnu et dokumentarprogram at pille flere lag af/på denne klassiker.

Anmeldt af: Kasper Rasmussen

Supernørden Alexandre O. Philippe har med ”Memory – the origins of Alien” vellykket, med hjælp af overlevende nostromo medlemmer, skabt et dybdeborende filmdokument der indeholder ”alien”- skatte for selv den mest hærdede sci-fi nørd.

Philippe tager os med denne dokumentar tilbage, ikke bare til dengang forfatteren og idémanden Dan O`Bannon i 1971 fik de første spæde ideer, men helt tilbage til både græsk og ægyptisk mytologi. Han borer ned til inspiration fra malere og kunstnere som Francis Bacon og Broussard, til inspiration af incubus dæmonen, over det græske Lelphi landskab. Inspirationen af H.P. Lovecraft bliver endevendt, Dune tegningerne fra Jodorowsky, til den svære opstart med Walther Hill(!!!) som instruktør, over tilførslen af det schweiziske design geni H.R. Giger. Centerstykket i dokumentaren er den fantastiske ”fødsel” af monstret, der penetrerer John Hurts krop, hvor vi ikke bliver sparet for blod, teknik og ”mandens frygt for penetrering og det kvindelige kønsorgan”. Filmen er en stor kærlighedserklæring til folkene bag og foran kameraret, det fantastiske kameraarbejde, dens klassikerstatus og det fantastiske der sker, når de rigtige folk, på det rigtige tidspunkt slår sig sammen og skaber magi før et mesterværk er i kassen.

Originalfilmen fik dansk premiere 12 oktober 1979 og var en nyskabelse i sci-fi verden. To år før havde Star Wars og Nærkontakt af tredje grad landet på jorden med fredelige eller familieunderholdende ”fremmede”, men ”Alien” var noget andet. Et dystert og mystisk fænomen vi ikke havde set før, så selvfølgelig snakker vi stadig om filmen.

Da jeg selv er stor filmnørd og har set filmen utallige gange, var jeg lidt spændt, kunne jeg blive overasket og ville den indeholde de ting som ikke var fortalt? Det syntes jeg absolut, filmen er fængende også for ikke-nørder, og den tør endelig ”indrømme” inspiration og tyveri fra ‘Planet of the vampires’, ‘It!’, ‘Uhyret fra det ukendte’ og den originale ”the Thing”. Som Dan O´Bannon også sagde: ”Jeg stjal ikke fra nogle, jeg stjal fra alle!!”.

De to Ridley Scott prequels bliver også nævnt og der bliver interviewet de fleste af de vigtigste personer der stadig er i live, heriblandt Roger Corman, Tom Skerrit og Veronica Cartwright. De afdøde klarer venner og familier. Dog undrer det mig hvorfor Ridley Scott og Sigourney Weaver er udeblevet, måske fordi de har sagt nok og ikke mangler penge, men det gør desværre dokumentaren lidt ukomplet. Soundtracket bliver heller ikke nævnt ligesom Ridley Scotts 2003 version forbliver ufortalt og uanalyseret så det er lidt nørd-øv.

Alexandre O. Phillippe er en vaskeægte nørd, der kan sit kram og også kan arbejde og levere yderst professionelt. Han har tidligere lavet den fremragende 78/52 om Alfreds Hitchcock berømte brusebadscene fra ”Psycho”, ”Doc of the dead” om George Romeos zombieklassikker ”Dawn of the dead” og ”The people VS. George Lucas”.

Det næste projekt han skal i gang med er omkring filmen ”Ekscorcisten”. Mon ikke vi glæder os? Jeg ender med at give 5 chaplins, da filmen fik mig til at gense originalen på min bluray afspiller.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: