Bredt omfavnende og virkelighedsnær actiondrama i børnehøjde

Anmeldt af: Malene Bering

Autodidakte hacker Benjamin (13 år) opdager at hans mort fortsat er i live til trods for hendes forsvinden syv år forinden. Benjamin igangsætter sin egen mission for at finde hende, ikke helt uden komplikationer, og få svar på, hvorfor hun forsvandt?

Hacker handler om teenagedrengen Benjamin (13 år) som har et extraordinære talent for hacking. Benjamin opdager til stor overraskelse, at hans mor muligvis er i live efter hendes forsvinden seks år forinden. Dette udløser for Benjamin, i følgeskab af veninden Savannah, en hårrejsende autonom eftersøgning efter Benjamin’s mor. I jagten efter sandheden kommer Benjamin og Savannah i karambolage med Forsvarets Efterretningstjeneste, som tilsyndeladende har ligeså stort behov for at finde Benjamins mor og bibeholde sandheden tildækket, som Benjamin har for at dechifrere den.

Den 48-årig Århusianer Poul Berg gør med Hacker sit indtraf på spillefilmsscenen, i sit instruktørdebut på det store lærred. Poul Berg, som både har med-forfattet og instrueret ‘Hacker’, har siden 90’erne været ved DR’s Børn og Unge-afdeling, og har indtil nu gjort sig mest i manuskriptforfatning og instruktør af kortfilm og serie til tv. Særligt kendt for nogle, er julekalenderen ‘Tidsrejsen’ (2014), som Poul Berg modtog Robert-prisen for bedste korte tv-serie. Derudover, var han Emmy-nomineret til bedste instruktør for tv-serien ‘Limbo’.

Hacker følger fint i rækken af Berg’s fortællinger af eksistentielle ungdomsemner, pakket ind i en spændende og samtidskorrekt histore. Det er denne egenskaber der gør hans værker så relaterbare for hans publikum. Benjamin er spillet af Rumle Kærsø, som deltog i Voice Junior programmet i 2016. Rumle er søn af Rasmus Kærså, kendt fra bandet ‘Danseorkesteret’ og ‘Moonjam’.

Hacker er Rumle Kærsøs første spillefilm. Rollen som Benjamin spiller han utrolig autentisk og balanceret. Der er ingen scener der emmer af debutant eller hvor han overkarikere Benjamin’s følelser og tanker. En fornøjelse at se, hvor blikkene har rette fremtoning og replikkerne er pålideligt udført.
Savannah er spillet af Josephine Chavarria Højbjerg og ligesom Rumle, er Hacker Josephine’s første spillefilm. Josephine har dog forinden optrådt i flere tv-serier og tv-programmer, mest kendt fra hovedrollen i Tinkas Juleeventyr fra 2017. Josephine debuterede som skuespiller, da hun var blot 9 år.

Udover de to hovedroller, indgår der et par velkendte ansigter fra nogle danske favorit tv-serier, såsom Mille Dinesen (Rita) og Janus Nabil Bakrawi (Taxa). Derudover spiller Morten Suurballe, kendt fra danske legandariske produktioner som ‘ Gøngehovdingen (1991), ‘Drengene fra Sankt Petri’ (1991), Rejseholdet (2002) også en rolle i Hacker. Her spiller han PET-agenten Falken.

I simpleste termer er Hacker en temmelig balanceret actionpacked-film om den ‘forældreløse’ Benjamin’s kamp mod systemet. Der er enkelte over-animeringer af lyden, som nok er gode til at sørge for at de yngste seere også er med. En klassisk David og Goliath fortælling, rammet ind i troen på det rigtige og det forkerte. Folder man til gengæld filmen ud, er handlingen samtidskorrekt og alvorlig. Der bliver stillet spørgsmål til det demokratiet og til det, at eksisterer i en verden, hvor rigtigt og forkert, sandt og falskt bliver stigende sværere at determinere.

Det er netop i dikotomien mellem det simple og komplekse, at filmen lykkedes godt med at fange både børn og forældre, nøjagtig efter instruktørens hensigt. Der sker nok i filmen, med flere hurtigt-berørte dagsordner, til at man godt kunne se den to gange.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: