‘Us’ er en smuk, skræmmende og tankevækkende film

Anmeldt af: Lou von Brockdorff

Jordan Peele vender tilbage med endnu en gyser som igen er anderledes og meget effektfuld.

Familien Wilson skal nyde sommerferien i deres sommerhus i Santa Cruz, selvom området vækker ubehagelige barndomsminder for moderen, Adelaide. Som barn har hun haft en skræmmende oplevelse i et spejlkabinet, men det er noget hun ikke har snakket med nogen om. På ferien vil hendes mand, Gabe bruge tid med den rigere hvide familie Tyler – som Adelaide dog ikke er helt begejstret for, da hun ikke bryder sig om familien og ikke syntes at de ligner hinanden. Det virker derfor som en lettelse da de pludselig møder nogle silhuetter foran deres hus, som dog ligner uhyggeligt meget dem selv.

Jordan Peele vender tilbage med sin anden gyser efter hans succesfulde og ekstremt seværdige film ‘Get Out’ fra 2017, der også blev nomineret til 4 oscars og vandt for bedste originale manuskript. ‘Get Out’ blandede forskellige genre og var en utroligt velfungerende samfundkritisk gyser.

I ‘Us’ har hans ambition været at dykke ned i myten om dobbeltgængere og mødet mellem de to dobbeltgængere. To dobbeltgængere kan ikke dele den samme tilværelse og derfor vil det kun have en udgang.

Dette er et ret spændende emne og det er også noget som jeg ikke har set i film, eller i hvert fald i gysere før. Det bliver gjort utroligt effektivt og samtidig med at der er gys og spænding, får Peele også – i hvert fald i starten af filmen – nogle grin med.

Med sig i filmen har Peele fået Lupita Nyong’o, Winston Duke, Shahadi Wright Joseph, Evan Alex og Elisabeth Moss på rollelisten. Det er en god blanding af erfarne skuespillere og nye talenter, men fælles for dem alle sammen er at de spiller virkeligt godt. I denne slags film kræver det at man har skuespillere der kan spille godt, så man rigtigt kan forstå deres frygt. Hvis skuespillet halter i denne slags film, er man ikke ligeså meget med og det kan gå meget ud over filmens kvalitet – men heldigvis er skuespillet perfekt og man bliver revet med af filmen.

Filmen er en god blanding af jumpscares og psykisk gys, måske med en overvægt af jumpscares. De psykiske gys er effektive og intense, men hvis man har set gyser mange gange så kender man til de fleste jumpscares og de har derfor ikke den ønskede effekt.

Det er en skam at der er så mange jumpscares for det gør at ting i filmen bliver en smule forudsigeligt. Man kunne godt have skåret ned for jumpscares og så fokuseret på det psykiske gys, som denne film godt kunne leve på.

Det er en flot visuel film som har knivskarpe billeder, og for at gøre filmen mere intens er de utroligt flotte billeder og det gode skuespil, suppleret af en vild lydside der er med til at undestøtte gysene i filmen.

Normalt vil jumpscares trække ned, men jeg kan så godt lide alt det andet ved denne film som jeg syntes er vildt flot og effektfuld, så derfor er jeg villig til at tilgive Peele for alle hans jumpscares, når nu resten af filmen er så god.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: