Den nye danske katastrofefilm er et klaustrofobisk ”mesterværk”, som går lige under huden!

Anmeldt af: Susanne Schatz

I København, dybt nede i metrobyggeriet, udspilles et drama på liv og død, da PR-medarbejderen Rie skal portrættere det velsmurte, europæiske samarbejde – og lige pludselig ringer alarmen.

 

20 meter under Københavns gader er Rie på besøg for at interviewe arbejderne om deres baggrund og motivation for jobbet, da metrobyggeriet forener folk fra hele verden, bl.a. den kroatiske borebisse Ivo og hans kollega Bharan fra Eritrea. For Rie synes det hele at være et spændende eventyr, men da hun – efter en livstruende ulykke – bliver spærret inde i et trykkammer sammen med Ivo og Bharan, bliver det lynhurtigt til alvor! Ilten slipper langsomt op, og et kapløb med tiden begynder …

‘Cutterhead’ er debutfilmen for Rasmus Kloster Bro som instruktør og skuespillere Christine Sønderris som Rie og Samson Semere som Bharan. Teamet bliver suppleret af den prisvindende kroatiske skuespiller Krešimir Mikic. Filmen har allerede modtaget priser ved en række filmfestivaler, herunder en Special Mention ved CPH PIX.

Allerede i den første scene, da et cutterhead (borehoved) borer sig igennem en kæmpe mur, får man en fornemmelse om, hvad publikum kan forvente. Indtrykket af de gigantiske maskiner og folk, der arbejder tæt sammen for at bygge Københavns metronetværk, er noget der vækker Ries nysgerrighed og fascination – og det kan man godt forstå!

Musikken smelter sammen med hver eneste scene og uddyber den ubehagelige og klaustrofobiske følelse, som opstår da vi følger Rie gennem tunnelerne på hendes research. Da ulykken sker, og da det lynhurtigt går op for hende, hvad det betyder, føles det så intenst, som om at man selv er med i trykkammeret. Blandingen af overlevelsesvilje, panik og fortvivlelse er så stærk, at man selv har næsten svært at trække vejret.

Kameraindstillinger er imponerende og formår at ramme alle sanser! De 3 hovedpersoner – Rie, Ivo, Bharan – er hver for sig meget troværdige, autentiske og viser følelsesmæssige facetter på den bedste vis!

Men desværre er det sidste kvarter af filmen ikke helt vellykket! Situationen i mudderet trækker sig lidt, og hvordan det hele slutter, er en smule for ”barsk”. Jeg må indrømme, at jeg heller ikke ved, hvordan man på en god måde kan afslutte sådan en katastrofefilm, men …

Dog i betragtning af at ‘Cutterhead’ er en debutfilm, og at da ikke findes en særlig tradition for danske katastrofefilm lykkedes for Rasmus Kloster Bro at lave en spændende og fremragende film!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: