HBO’s ‘It’s a hard truth ain’t it’: dokumentar lavet af mænd bag tremmer

Anmeldt af: Clara Miller

13 indsatte i Pendleton Correctional Facility i Indiana, USA, deltog i en film workshop. ‘It’s a hard truth ain’t it’ er resultatet, hvor kriminelle med domme der strækker sig fra 45-120 år fortæller deres historier, samtidig med at de lærer hvordan man laver film.

Dokumentaren kan opdeles i tre spor; 1. workshoppen som de indsatte deltog i, ledet af Madeleine Sackler, som har instrueret og produceret filmen, 2. de indsattes egne interviews af hinanden, 3. animation af de historier vi får fortalt under interviewsene. 

De deltagende i film workshoppen er blevet inddelt i mindre grupper af tre, hvor de interviewer hinanden. De har fået skrevet nogle gode undersøgende spørgsmål og er dygtige til at stikke til hinanden for at grave dybere. Man får et indblik i deres barndom, hvilke ting de hver i sær har været igennem og hvordan deres vej frem mod deres forbrydelse har set ud. Her fungerer animationen også sublimt, da man får sat billeder på de ord, man hører, og det gør det nemmere for en at følge med og holde sit fokus.

Interviewsene har et klassisk look med fokus på den interviewede i forgrunden i halvnær beskæring og en sløret baggrund. Det er textbook kameraføring, og bl.a. derfor bærer filmen da også præg af at være en form for “skolefilm”. Men det gør ingenting, for man ser ikke ‘It’s a hard truth ain’t it” for at blive blæst væk af flot fotografi, musik eller scenografi. Det er en hård sandhed om en dårlig opvækst, forkerte valg og uheldige situationer, der har bragt 13 mænd til hvor de er i dag.

De har været alkoholikere fra tidlig teenage-alder, fået børn mens de stadig selv var børn og solgt stoffer, deres egne forældre har taget. Men det virker opløftende, at de godt selv ved ingen andre end dem selv har bragt dem hvor de er nu. De opnår en erkendelse af hvad de har gjort, og forstår pludselig konsekvenserne af de handlinger, de har begået. “It’s a hard truth, ain’t it” siger de selv, da det går op for dem at de i deres ungdom bare drak og festede, men nu er det gået udover at de ikke kan være gode forældre for deres børn, og det er en ærgerlig sandhed at skulle se i øjnene. Dog en sandhed der er nødvendig for at man kan komme videre.

Det mest forfærdelige ved filmen er næsten at den er et bevis på hvor tilfældigt det nogle gange er, hvem der ender i fængsel og hvem der ikke gør. Livet er et resultat af omstændigheder, en masse tilfældige valg og en masse bevidste beslutninger. Men der er så mange “hvad nu hvis”, for hvad nu hvis forældrene ikke var stofmisbrugere, eller kæresten ikke var blevet gravid, eller man på et tidspunkt havde truffet det andet valg. I filmens animationsdel bruger de på et tidspunkt en kringlet sti til at symbolisere det liv, mændene har haft, og de mange gange de har stået overfor et valg, og desværre bare har valgt at gå den forkerte vej.

Det er på nogle måder en metafilm, da vi mens vi ser filmen er med til at høre/se hvordan de har lavet den, og de tanker de har haft med den. Det fungerer super fedt, og man føler næsten at man ser en film samtidig med at man ser bagom. Og så er spørgsmålet “hvad gør en morder til en morder?” bare et meget interessant og skræmmende spørgsmål, som uden tvivl er værd at dykke ned i. Og med ‘It’s a hard truth ain’t it’ får vi historierne fra kilderne, og dét synes jeg klart er værd at se. Det er en vigtig film, især hvis man tænker på den statistik filmen viser til sidst. Her lærer man at USA har mindre end 5% af verdens befolkning, dog næsten 25% af verdens fængslede befolkning. Filmens sidste budskab er at vi skal hjælpe folk fremfor kun at straffe dem.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: