Drømme er drømme og livet er livet – Mit liv som natronkvinde.

Anmeldt af: Kasper Rasmussen

Tuva Novotny har filmatiseret Fredrik Bachmans roman ‘Britt-Marie var her’, til en hyggelig svensk udgave i stil med ‘Lykkevej’ og ‘Rundt om Schmidt’.

Pernilla August spiller den snart pensionsmodne Britt-Marie der i hele sit liv i mere end 40 år, har opbygget en kedsommelig tilværelse op som hjemmegående husmor og bor med en mand der foretrækker fodbold foran fjernsynet fremfor hende. En dag finder hun ud af at hendes mand har en en yngre og mere tiltrækkende elskerinde. Gode råd er dyre når ens motto er: natron er løsningen på alt, og hun beslutter sig for at blive skilt og får et arbejde som juniorfodboldtræner i en lille flække ved navn Borg. Men kan man bare gøre det når man hverken har forstand på børn, fodbold og en flirtende lokal politibetjent? Og hvad hvis ens ex mand finder ud af at han savner at få støvet sit fodboldfjernsyn af og siger den klassiske: jammen hun betød jo ingenting?

Natron kan bruges som hævemiddel og det er et interessant symbol på vores hovedperson som må så ”grueligt” meget igennem for at finde sig selv, meningen med livet og det fantastiske mirakel at kunne overvinde sig selv og gøre den store forskel.

Disse former for fortællinger om dannelsesrejser har været fortalt siden filmens begyndelse, vi kan jo nævne Chaplins ‘Moderne tider’, ‘Pinocchio’ og historien om Frodo Baggins så ikke noget der. Der hvor film som Britt-Marie så skal sejre er i instruktion, historiefortælling og skuespil og her går det også fint.

Billedsiden er nem og ligetil om end lidt funktionel. Musiksiden er tilforladelig med sjove Sergio Leone riffs som f.eks. ved hovedpersonens første møde med børnene.

Der er fine stemninger, pudsige og sjove indfald og der spilles helt igennem fint fint. Specielt fra Pernilla August, der styrer filmen i sikker og meget forudsigelig havn. De fleste læsere kender hende sikkert som Luke Skywalkers mor i ‘Star Wars’ episode 1+2 og de mere erfarende fra Bergman filmene ‘Fanny & Alexander’ og ‘Den gode vilje’. Og så er det sjovt at se hende mere ”tyst” og nedkørt end hun plejer at vise, tag ved lære Ghita Nørby!

Instruktøren Tuva Novotny er i danske kredse nok mest kendt for sin rolle som Linn i filmen ‘Midsommer’, ‘Kongens Valg’ og fordi hun har spillet overfor Julia Roberts i ‘Eat, Pray, Love’. Hun startede som filminstruktør med et afsnit af tv-serien ‘Lilyhammer’ og med hendes første spillefilm ‘Blind spot’ fik hun prisen New Talent Grand Prix på CPH PIX.

Fra instruktørens pressemateriale skriver Novotny at filmens kerne er en historie om mod men jeg finder altså ikke hovedpersonen særlig modig. Og filmens tagline: ”Det er aldrig for sent at leve livet” er så fortærsket og nedslidt at kun de mest fodformede sko begynder at savle.

Derfor vil jeg nøjes med 4 Chaplins da der altså ikke er noget nyt og spændende at hente her. Ikke at der altid skal være det men nogle sære twists og større overraskelser havde pyntet på fru Britt-Maries CV.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: