‘Selvhenter’ er klassisk situationskomik

Anmeldt af: Clara Miller

Det er i virkeligheden en banal historie om to brødre, hvis far er død, men graden af absurditet stiger igennem filmen, og derfor ender vi også ud i en rimelig overkarikeret og ufornuftig fortælling.

Magnus og Emil er brødre, og selvom de ikke ses særlig ofte tager de sammen til Spanien for at hente liget af deres afdøde far hjem til Danmark. Hvad Emil dog ikke ved er at Magnus kun er taget med for at få fat på farens dyre Rolex ur i håb om at kunne rede sin økonomiske situation, der bærer præg af at han er en egoistisk, højrøvet freelancer, der (selvom det vi kender til hans arbejde ikke er særlig succesfyldt) ser sig selv som en del af Københavns kreative elite. Da transporten ville koste brødrene 10.000 euro beslutter de sig for selv at køre faren hjem i tagboksen på deres lille lejebil. Det bliver en meget ulovlig køretur, som til gengæld bringer Magnus og Emil tættere sammen.

I sig selv virker det jo fuldstændig vanvittigt at stjæle et lig og tro at man kan køre det fra Spanien til Danmark uden at blive opdaget. Og det kan de to brødre da heller ikke, men da de gang på gang stikker af fra politiet og roder sig ind og ud af problemer mister jeg desværre en smule troværdighed ift. hvordan det virkelige liv er. Jeg kan simpelthen ikke se hvordan to fornuftige voksne mennesker kan havne der.

Men ser jeg bort fra logikken så er ‘Selvhenter’ faktisk overraskende underholdende og man får sig da også et godt grin eller to. Og jeg blev faktisk også en smule rørt, da Emil stod op overfor sin storebror og der for første gang i filmen kom ægte følelser på bordet. Ellers synes jeg det var svært at tro på både skuespillet og på karaktererne, der fra manuskriptsiden ikke er raffinerede nok. De bliver lidt for karikerede og overspillet til min smag, og det fjerner noget ægthed fra filmen.

Udover at være en road-movie om to brødre der forsøger at fragte liget af deres far hjem, så er ‘Selvhenter’ en transformationsfilm, der handler om en mand, som har svært ved at se verden gennem andres briller. Han kan ikke se ud over sin egen næsetip og bruger selv udtrykket: “don’t be gentle, it’s a rentle”. Da han bliver tvunget til at være sammen med sin bror, som er den fuldkomne modsætning, tager han lige så stille ved lære og det er rart (omend forudsigeligt og uoriginalt) at se brødrenes forhold udvikle sig og Magnus’ stil ændre sig.

Men det er da sejt både at kunne skrive, instruere og spille hovedrollen i sin første spillefilm, så godt gået med det. Men jeg er ikke mere imponeret over resultatet end det, og synes at ‘Selvhenter’ ender i bunken af danske komedier som ‘Klassefesten’ og ‘Alle for én’. De er fine at se en enkelt gang, men det er ikke underholdning på højt plan.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: