”En fantastisk film om et nulevende kulturelt ikon!”

Anmeldt af Susanne Schatz

Igennem hendes utallige kønskampe opnåede Ruth Bader Ginsburg kultstatus! Kærligheden og støtten fra sin mand Marty gav hende styrke og selvtillid nok til at kæmpe for retfærdighed og imod forskelsbehandling på baggrund af køn …”

Filmen om Ruth Bader Ginsburgs imponerede liv og karriere tager udgangspunkt midt i 50erne. Vi bliver vidne til hendes ”overlevelseskamp” på den mandsdominerede Harvard Law School. Hendes næsten overmenneskelige indsats, da hendes mand Marty bliver ramt af kræft, og hvordan hun holder såvel hans og hendes studium på sporet, mens hun også sørger for deres lille familie. Men også flytningen til New York – nogle år senere – tilbyder nye udfordringer, da intet advokatfirma vil ansatte en kvindelig advokat. Alligevel lykkes det for hende at sætte sit tydelige præg på amerikansk lovgivning og ændre den amerikanske forfatning for evigt …

Mimi Leders, som spejler sig selv i Ginsburgs historie, var et oplagt valg til at lave filmen ”On the basis of sex”, for hun selv har været med til at ændre kulturen i filmbranchen, da hun dimitterede som den første kvinde nogensinde fra den prestigiøse filmskole AFI Conservatory i L.A. Leders er også en levende milepæl for kvindebevægelsen og har valgt at lave en af de længste monologer, som en kvinde nogensinde har fremført i en amerikansk film – Felicity Jones holder en 5 minutter 32 sekunder lange tale i den afsluttende retssalsscene. Skuespillerne Felicity Jones som Ruth B. Ginsburg og Armie Hammer som Marty er et rigtig godt valg – de supplerer hinanden på en troværdig og charmerende måde!

Efter min begejstring for dokumentaren ”RBG” var jeg bange for, om spillefilmen kunne leve op til forventningerne. I begyndelsen havde jeg det lidt svært med at adskille Felicity Jones, fra indtrykket den ægte Ruth B. Ginsburg har efterladt. Men Felicity leverer en overbevisende og gribende præsentation, og næsten lige med det samme er man suget ind i historien.

Filmen viser mindre detaljerigt RBGs liv, men udvalget af enkelte begivenheder giver alligevel et omfattende billede. Ruth ”Kiki” Ginsburg fremstår IKKE som en perfekt ”super-kvinde” – tværtimod har hun det bl.a. svært med at opfylde sin rolle som mor, og hun virker nogle gange næsten skrøbelig, dog ambitiøs, med et højt moralsk kompas og en urokkelig vilje! Det er beundringsværdigt, at hun kæmper for alle, som bliver uretfærdigt behandlet og ikke ”kun” for kvindesager. Ruth B. Ginsburgs arv er fortsat aktuel i dag, bl.a. i kraft af #MeToo og #Timesup bevægelsen, som viser at der stadig er meget at kæmpe for. Det er en opfordring til alle kvinder med ambitioner om at turde drømme stort! Lighed i samfundet er en nødvendighed!

Rolleklicheen, at der altid står en stærk kvinde bag en succesfuld mand, bliver her vendt om. Man kan godt formode at Martys kærlighed, forståelse for og tro på hende, har givet hende al den nødvendige styrke til at forfølge sin hendes passion!

Filmen viser RBGs liv på en god måde, uden brud undervejs, og med mange facetter! Gribende, imponerende, fascinerende – en god film, den skal i hvert fald ses!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: