Den anden sæson af TV2’s seriesucces fortsætter på en fuldkommen anden måde, men holder alligevel…

Anmeldt af: Susanne Schatz

i 2011 blev ‘Den som dræber’ vist på Tv2 og blev efterfulgt af en spillefilm. Nu har Viaplay overtaget serien og er klar med en helt ny sæson.

Et halvt år efter den 17 årige gymnasieelev Julie er forsvundet er politiefterforskeren Jan (Kenneth M. Christensen – kendt fra ”Arvingerne” og ”Borgen”) desperat efter at give hendes familie et svar. Sagen er blevet næsten til en personlig besættelse, som holder ham i gang, da hans privatliv er gået i stykker.  Da en anden pige på samme alderen også bliver bortført, og Jan finder rester af et lig, opstår tanken om en seriemorder – for at bekræfte teorien kræves en psykologisk vurdering. Profiler Louise (Natalie Madueño – kendt fra ”Bedrag” og ”Kriger”) bliver tilkaldt, og trods en vis modstand overtales hun til at supplere politiets arbejde. Et kapløb begynder, da efterforskningen afslører flere og flere detaljer om gerningsmanden …Han stopper ikke, før han bliver stoppet!

Jeg undrede mig over, hvorfor der ikke kom en anden sæson af den utrolig vellykkede serie ”Den som dræber”? Men nu, 8 år senere, får serien alligevel nyt liv på Viaplay! Da jeg hørte om den nye sæson, var jeg lidt i tvivl om, om den ville hænge sammen med den oprindelige serie eller …? Men bortset fra navnet ligner næsten intet den første sæson – hverken skuespillere eller location – kun kombinationen af ”politi & profiler” er det sammen. Jeg finder det mærkeligt, hvorfor man ikke bare siger, at det er helt en ny serie?!

Konceptet, at efterforskerne dykker ned i forbryderens sjæl og barndom for at afklare sagen, findes bl.a. i den amerikanske serie ”Criminal Minds” – og det fungerer udmærket også i den danske version! Fra ”Forbrydelsen” kender man, at en sag trækker sig gennem en hel sæson, men forskellen er her, at den oprindelige sag udvider sig til noget større og at gerningsmanden er kendt næsten lige fra begyndelsen.

Den fortvivlede og ambitiøse politiefterforsker med ret ”indskrænkede sociale kompetencer” er lidt af et særkende i nyere danske serier, bl.a. Sofie Gråbøl som Sara Lund i ”Forbrydelsen” eller Kim Bodnia som Martin Rohde i ”Broen”. Her i skikkelsen af Kenneth M. Christensen som Jan. Jeg må sige, at han virker for klicheagtig og ikke lever op til hans ”kollegers” aftryk. Jeg synes også, at forgængeren Laura Bach som Katrine Ries Jensen i ”Den som dræber I” fungerede meget bedre: Hun var både som efterforsker og som privat person mere nuanceret og dedikeret. Jeg syntes, at Jan virker kedelig og næsten usympatisk, i hvert fald er han ikke én person, jeg bliver nysgerrig på.

Profiler Louise gør det egentlig ret godt, selvom Natalie Madueño virker alt for ung til at udfylde profiler jobbet: Hun har læst på universitetet, har allerede arbejdet med politiet, har kvalificeret sig som profiler og er blevet kaldt til England pga. hendes kompetencer. For 1 år siden vendte hun tilbage Danmark? Det virker ikke troværdigt, at hun har nået så meget – undervejs fremstår hun mere som en ”ung lost pige”!

Det første afsnit var lidt fladt, men i løbet af de næste 3 afsnit udvikledes en spænding, og der opstod en nysgerrighed, hvad der vil ske – det skyldes bl.a. at man bliver introduceret til gerningsmandens historie. Og de forskellige tråde fletter sig godt sammen.

Selvom hovedpersonen Jan skuffer, skal det fremhæves at birollerne er overbevisende og troværdige, som fx Petrine Agger (”Borgen”) som Julies mor, Susanne Storm (”Klumpfisken”) som Natashas mor eller Henrik Noël Olesen, som særling. Jeg er helt klar fan af den slags psykologiske thriller/ serier, og selvom ikke alt fungerer perfekt, giver serien underholdning, spænding og overraskelser – derfor en klar anbefaling

Traileren kan ses her: https://www.youtube.com/watch?v=aKl2CmHg934

Den som dræber har 8 afsnit med en spilletid på 45 minutter

Den som dræber kan ses på Viaplay

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: