‘Maniac’ sætter virkelig hjernen på overarbejde i forsøget om at forstå hvad der sker

Anmeldt af: Clara Miller

Det er lækkert at blive en del af et helt andet univers end før set, men man skal også huske at afgrænse sin historie i et sådant omfang at seeren bliver ved med at være nysgerrig og undrende samtidig med at man skal være tilfreds efter sidste afsnit. ‘Maniac’ levede desværre ikke helt op til disse forventninger

‘Maniac’ foregår i et futuristisk 70’er lignende miljø, hvor vi følger den diagnosticerede skizofren Owen, som efter at have mistet sit job melder sig til et medicinsk forsøg. Annie får sig sneget ind til samme forsøg i håb om at få det bedre efter at hun har mistet sin lillesøster. Forsøget går ud på at bryde ind i testpersonernes hjerne, gennemskue deres sind og ændre det.

“It’s not therapy, it’s science” siger James, som er bagmanden bag projektet, og han har til dels ret. I ‘Maniac’ bliver der leget med grænserne for medicin, teknologi, terapi og videnskab, og serien skubber til de ideer vi har om dramaturgi og historiefortælling. Det er fedt at se en serie, hvor alle svar ikke er givet fra starten, og hvor man faktisk skal holde godt øje for at forstå hvilke ting, der foregår.

De univers vi hopper ind og ud af, når vores hovedpersoner tager hhv. A, B og C-pillen, er spændende, mærkelige og giver god plads til undring og spørgsmål fra seerens side. Spørgsmål som jeg personligt mangler et lidt bedre svar på. Men måske er hele pointen ved ‘Maniac’ at vi netop ikke får nogle svar, og i stedet må sidde tilbage og danne vores egne lappeløsninger.

Om det er mig der bare ikke forstår meningen ved de mange symboler eller ‘Maniac’ der ikke formår at være tydelig nok i sin fortælling, det kan jeg ikke helt finde ud af. Men forvirret, det var jeg i hvert fald, og gennem hele serien tænkte jeg “jamen til sidst giver det hele mening”. Men i stedet sad jeg tilbage med en følelse af “hvad fanden skete der lige der” og fik derfor ikke en ordentlig forløsning på projektet, som ellers lagde op til noget virkelig godt.

Jeg må desværre blive ved de 4 chaplin, da det bare ikke er en serie jeg har lyst til at se igen foreløbig, og jeg synes simpelthen at historien gaber over for meget. For mange sidehistorier, for mange symboler, for mange ubesvarede spørgsmål. Men jeg vil give et bifald for den nytænkende måde at fortælle en historie på og for det meget interessante futuristiske og samtidig fortidsagtige univers. Den er helt klart et se værd, og så kan nogle måske knække koden bedre end jeg.

Serien har 10 afsnit og kan ses på Netflix.

Traileren kan ses her: https://www.youtube.com/watch?v=L6cDDmk-O5A

Afsnittene har en varighed på mellem 25 og 45 min.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: