En fascinerende dokumentar om en ikonisk dame!

Anmeldt af: Susanne Schatz

Ruth Bader Gintsburg ændrede livet for de amerikanske kvinder og ændrede en række love som var kønsdiskriminerende. Nu er der kommet en dokumentar om den imponerende kvinde. 

I en alder af 84 år er højesteretsdommer Ruth Bader Gintsburg stadigvæk aktiv i arbejdslivet og med at holde kroppen i gang. Dokumentaren tager én med i RBGs opvækst og ungdom, man følger hende på universitetet, hvor hun læste jura, man er vidne til hendes livs kærlighed og hendes imponerende kamp for ligestilling, møder undervejs kendte personer bl.a. Bill Clinton, og blive suget med i de unge kvinders begejstring over den lille, jødiske dame, som har ”doneret” hele sit liv til kampen mod kønsdiskrimination …

Betzy Wests (prisbelønnet filmskaber, journalist og pædagog) og Julie Cohens´ (instruktør til otte sangdokumentarer) portræt af RBG – 98 interessante minutter med et populærkulturelt ikon – er nomineret til 2 Oscars.

Allerede i starten af filmen kan man ikke undgå at blive fascineret af den lille, næsten spinkle person, som træner stenhårdt på motionscentret med sin ”personal trainer”. Man får lynhurtigt et klart billede af RBG som en køn, meget ambitiøs pige med et højt moralsk kompas og en enorm selvdisciplin. Disse egenskaber hjælper hende med at overleve flere livskriser og nedture, og fører til sidst til, at hun når det næsten umulige – at blive amerikansk højsteretsdommer.

Selvom hun har en masse fans har hendes historie været næsten ukendt for offentligheden. Alene derfor er dokumentaren både, spændende og vigtig! Jeg synes at filmen er god på forskellige planer:

Først og fremmest er den godt og interessant lavet. Derudover viser den også, hvad der er muligt, hvis man tør at følge sine drømme og idealer. Yderligere er den næsten en slags kærlighedsfilm – i det mindste en rørende kærlighedserklæring til RBGs afdøde mand Martin.

Amerikanere er gode til at hylde deres helte – og det er dokumentaren også. Alligevel vises der også den skygge, som nogen gang er prisen for succes og pionerarbejde – specielt når man lytter til RBG børns fortælling om deres, ikke almindelige barndom, præget af kærlighed, men også af høje krav og af en mor, som arbejder så meget, at hun næsten glemmer at spise og at gå i seng.

Det er en omfattende og indtryksfuld dokumentar – detaljerig og interessant, som formår at bevæge og som giver eftertanke!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: