Filmåret 2019 starter godt ud med et helt unikt mesterværk som ‘The Favourite’ er.

Anmeldt af: Lou von Brockdorff

Den græske instruktør Yorgos Lanthimos laver igen en film som skiller sig ud fra mængden af film og som hverken er et spinof, eller et remake eller en fortsættelse, men som er helt unik og helt sin egen.

I begyndelsen af det 18.århundrede er England i krig med Frankrig, på trods af krigen er der stadig plads til fester, andevæddeløb og ananasspisning ved det engelske hof. Her regerer en svag Dronning Anne, men på grund af sin svage tilstand regerer hendes tætte ven, Lady Sarah i dronningens sted. Da en ny tjenestepige ankommer til slottet bliver hun hurtigt taget under Lady Sarahs vinger og kommer hurtigt tæt på dronningen. Da Sarah er nødt til at tage sig mere af det politiske liv på slottet udvikler dronningen og Abigails forhold sig og Abigail ser sit snit til at følge sine ambitioner om at vende tilbage til sine aristokratiske rødder.

Yorgos Lanthimos er en utroligt spændende instruktør, som laver film der er skæve og anderledes og skiller sig ud fra mængden. Han har b.la. lavet den græske film ´Dogtooth´og ´The Lobster´og ´The Killing of a Sacred Deer´. Alle disse film er ret unikke og er noget man aldrig har set før. Det samme kan man sige om ´The Favourite´.

Når man først hører om filmen kan det hurtigt lyde som noget man har set før, men Lanthimos´s fortællemåde er så unik at man aldrig har set denne fortælling fortalt på denne må før.

Det er en vellykket komedie som er helt unik i sin humor og er også en film som har forskellige tvist som man ikke kan forudsige. Den tager nogle chancer og kommer 100% i mål. Det er også især pga. skuespillet. Emma Stone spiller Abigail, Rachel Weisz spiller Lady Sarah og Olivia Colman spiller Dronning Anne. De leverer replikker med en fantastisk timing og med en tørhed som er bemærkelsesværdigt. Denne slags film lever ofte ved sine skuespillere og man kunne næsten ikke få skuespillere som kunne gøre det bedre end de tre kvinder gør.

Filmen er også ekstremt gennemført, og er visuelt utroligt imponerende og flot. Billederne er smukke og kostumerne og rekvisitter er vildt flotte. En vigtig spiller er også musikken i filmen som rammer tiden utroligt flot og danner en fantastisk ramme omkring alle de visuelle sider i filmen.

´The Favourite´er en film som skal ses og som er et lille mesterværk. Det er allerede nu en af dette års bedste film og er en film som man kan se igen og igen og stadig få noget nyt ud af den. Lanthimos formår igen af lave en film som har sin helt egen charme og som beskriver et jalousidrama på en ny måde. Det er et spørgsmål om liv og død og der er ingen grænser for hvor langt Abigal og Lady Sarah ville gå for at være Dronning Annes tætteste og mest fortrolige. Det er en film hvor det er et spørgsmål om hvem der udnytter hvem og de forskellige tvist i filmen er geniale.

Det er måske meget at kalde en film et mesterværk men det er præcis hvad ´The Favourite´er og det er ikke en film som kan anbefales nok. Det er en film som skal ses og opleves og som man husker længe efter man har set den.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: