Nyt tysk Anden Verdenskrigsdrama prøver at vise en anden synsvinkel

Anmeldt af Susanne Schatz

Tyskland har tidligere lavet gode film om 2.verdenskrig og alle de forfærdelige ting som skete – nu giver de den et skud igen i en film som måske føles mere som en tysk retfærdiggørelse

2 uger før krigens afslutning er det 3. rige og den sidste rest af moral og menneskelighed fuldkommen i opløsning. Den masse af soldater, som deserterer, er permanent i fare for at blive skudt – enten for forræderi eller plyndring. Men desertøren Willi Herold er heldig, han undslipper sine forfølgere og finder tilfældigt en kuffert med en Luftwaffe-uniform i en forladt bil. Han oplever at ”klæder skaber folk”, og med denne nye status bliver han inden længe kommandant i en fangelejr for desertører …

Robert Schwentke – kendt fra Hollywood-produktioner som Flightplan og Red – står som instruktør bag filmatiseringen af den autentiske historie om soldaten Willi Herold (Max Hubacher) og hans følgere, bl.a. Freytag (Milan Peschel) og Kipinsky (Frederick Lau). Filmen var nomineret til 5 German Film Awards!

At ‘Kaptajnen’ er en sort-hvid-film passer rigtig godt til emnet og giver et stærkt indtryk af krigssituationen, trøstesløsheden og fortvivlelsen. Handlingen bliver suppleret med en uhyggelig lydside, hvilket gør det hele endnu mere autentisk!

Filmen har som mål at forklare Willi Herolds handlinger, og at vi skal forstå ham fra hans synspunkt – vi skal se, hvad han så, og vi skal føle, hvad han følte! I hvert fald er det lykkedes at følge hans angst og hans vilje til at overleve – faktisk for enhver pris! Men præcis her begynder mit problem: Selvom man i krigen er i en permanent undtagelsestilstand, kan man måske alligevel bevare en vis moralsk eller i det mindste menneskelig norm – eller ”undskylder” krig alt?

Hvor smal grænsen mellem kujon og bestialsk morder er, viser filmen mere end tydeligt! Kvinder fremstår som dukker og ”hjerneløs pynt” for soldaterne! Mænd kryber foran kaptajnen for at overleve dette mareridt, men han – som selv var på flugt og desertør – kender ingen nåde!

Det er svært at forstå – dog vil jeg ikke bedømme noget, som jeg heldigvis ikke selv har oplevet …

Filmen viser forskellige interessante detaljer og skuespillerne er meget troværdige – trods alt kun en tilbageholdende anbefaling: Filmen virker lidt som en tysk retfærdiggørelse for alt det ufattelige vanvid under Anden Verdenskrig!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: