Cold war er en af årets bedste og smukkeste film

Anmeldt af: Lou von Brockdorff

Pawel Pawlikowskis nye film er en smuk og medrivende oplevelse i det kolde og mørke Polen under den kolde krig

Under den kolde krig i Polen er der behov for folk som kan synge og performe og opmuntre befolkningen. Derfor bliver Wiktor sendt rundt i landet for at finde folk der har det nødvendige talent og holder auditions. Her møder han Zula som er en ung meget talentfuld kvinde. Da hun kommer med i truppen ender de to med at indlede et forhold, selvom de er fra to meget forskellige baggrunde og er helt forkerte for hinanden. Det bliver alligevel starten på en kærlighedshistorie i en deprimerende og kold tid.

Pawel Pawlikowski er instruktør og forfatter på dette kærlighedsdrama som allerede nu har vundet flere priser og er nomineret til endnu flere. Pawlikowski vandt også prisen som bedste instruktør til dette års Cannes Filmfestival. Han er også manden bag ‘Ida’ fra 2013 der vandt en Oscar for bedste udenlandske film.

Pawlikowski har med ‘Cold War’ lavet en meget smuk og stille film som er både medrivende og rørende. Det er en fornøjelse at se denne slag film i en tid hvor de fleste film er store og larmende. Filmen kan dog måske virke lidt gammeldags, pga. det langsomme tempo og fordi filmen er i sort/hvid.

Alligevel er det en utroligt medrivende oplevelse at se ‘Cold War’, Dette er også pga, det smukke skuespil fra de to hovedrolleindehavere hvor Joanna Kulig spiller Zula og Tomasz Kot spiller Wiktor. De to skuespillere har en virkeligt god kemi og virker perfekt castet i de to roller – Man følger virkeligt med i deres romance og hepper på deres forhold.

Da filmen er i sort/hvid formår Pawlikowski at skabe en helt speciel stemning og publikummet kan virkeligt fornemme den deprimerende og kolde tid hvor befolkningen har brug for opmuntring. Man bliver draget ind i filmens univers og man er med hele vejen i den rørende kærlighedshistorie.

Fotografen på filmen er Lukasz Zal som også filmede ‘Ida’, og ligesom ‘Ida’ er ‘Cold War’ også visuelt en ekstrem smuk film og har nogle blødende smukke billeder.

I en tid hvor de fleste film også er over to timer lange så er ‘Cold War’ en film på kun 88 minutter, men formår på den tid at fortælle en smukt historie og filmen kender sin spilletid. Der er ikke en masse unødvendigt fyld i filmen og de 88 minutter er nok for filmen til at fortælle sin historie.

Det langsomme tempo i filmen kan måske skræmme noget publikum væk, men det vil være en skam da man hermed går glip af en meget stor filmoplevelse. ‘Cold War’ er en af årets bedste film og et bestemt et kig værd.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: