Grinchen har trøstespist og bliver nødt til at købe forråd midt i Hvemstrups travle juletid

Anmeldt af Marianne Kristiansen

Årets julefilm for de små – husk “It is never too early to be annoyed by Christmas”

Grinchen lever sit enlige liv oppe på bjergtoppen sammen med sin hund Max og med udsigt over Hvemstrup. Borgmesteren i Hvemstrup har besluttet sig for at julen skal være 3 gange så stor i år, og alle Hvemmerne forberedre sig til julen med skøjteløb, kagebagning, juleudsmykninger, jule sang og godt jule humør. Grinchen har oplevet en ensom barndom på et barnehjem og er slet ikke i humør til at opleve julefællesskabet– desværre har han trøstespist hele året og er løbet tør for det forråd som skulle have varet indtil januar, så han må begive sig ned i Hvemstrup for at købe mad midt i den travle juletid. Konfronteret med al den juleglæde og virvar beslutter han sig for at stjæle julen fra alle de andre og laver en plan som indebærer at han skal udgive sig for at være Julemanden – ”Hvis han kan levere jul på én nat – så kan jeg stjæle den på én nat”

‘Grinchen’ er en animationsfilm der er lavet af teamet bag ’Grusomme mig’ og ’Kæledyrernes hemmelige liv’ er instrueret af Yarrow Cheney og Scott Mosier. Filmen vises både på engelsk og på dansk, og i den danske version er det Niels Olsen som lægger stemme til Grinchen og Mikael Berthelsen som er fortæller.

I filmen er der opfundet masser af gimmicks som skaber troværdighed vedr. Max’s evner til at betjene en kaffemaskine, en elevator og bære en bakke på hovedet. Yderligere tilknyttes rensdyret Fred som også bidrager til den lille Grinchen-klan – de to dyr følger alle de planer som Grinchen finder på og er vidunderlig dysfunktionelt.

Når Grinchen, eller børn transporteres er det altid i høj hastighed – og der er mange gode påfund når børn skal ud af et værelse, eller ned af en stejl skrænt – dette er med til at understrege at det er børnene som er de handlekraftige i filmen.

Selve temaet hvor en enkelt ond person med et for lille hjerte ødelægger en masse for de andre er en gammel traver og skal jeg pege på noget som halter lidt, er det selve historien som der ikke er noget fornyende i og som glider i baggrunden for de mange sjove episoder og hurtige sceneskift. Til gengæld er selve Grinchens univers med lange trapper, orgel, bibliotek og værksted fantastisk. Hvis ikke det havde været en julefilm kunne hele ‘Grinchen’ universet sagtens sammenlignes med en super helt animationsfilm.

Jeg har ikke set de andre ‘Grinchen’ film, men var i hvert fald dejlig rørt over denne film – der var dynamik og ambitiøs, med god vekselvirkning mellem dystre ensomme Grinchen scener, god julestemning og sjove Grinchen-Klan episoder. ”Today we will do mean things – and we will do it in style” er Grinchens motto – og de onde ting er meget stilfulde.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: