Nøddeknækkeren og de fire kongeriger er sand filmmagi

Anmeldt af: Cecilie Work Buhelt

På bedste Disney-manér er Nøddeknækkeren og de fire kongeriger en utrolig billedskøn film, hvor intet visuelt kan benægtes sin æstetik eller æstetiske virkning. Sanseapparatet bliver stimuleret ved første øjekast og vi drages af overdådige verdner, umådelige minutiøse kostumer samt en genkendt og elsket fortælling.

I Nøddeknækkeren og de fire kongeriger følger vi unge Clara, der ikke er, som folk er flest. En sidste julegave fra hendes afdøde mor leder hende ind i en fortryllet verden, som er opdelt i fire kongeriger. Nøddeknækkeren og de fire kongeriger er en del af Disneys anerkendte live action- film, som sidste år bød på Skønheden og Udyret.

Filmen er en filmatisering af både  E.T.A. Hoffmanns roman ‘Nøddeknækkeren og Musekongen’ og Tchaikovskys ballet ’Nøddeknækkeren’. Tchaikovskys fantastiske partitur sammenflettet med filmens billedskønne visuelle fremtryller sand filmmagi. Filmen har tilmed inddraget kunstformen ballet, hvilket fungerer glimrende i den filmiske fortælling.

På rollelisten kan nævnes Morgan Freeman, Keira Knightley, Helen Mirren og hovedrollen Mackenzie Foy. Med disse skuespillere på listen, så kan det ikke gå helt galt og det gør det heller ikke. Skuespillerene udemærker sig og rammer både fantasy-genren og segmentet flot.

Fortællingens tematikker er højaktuelle, og bag filmens ydre skønhed ligger en vigtig lektion. Clara er en pige, hvis interesser afviger en kende fra normen. Moderen kæmpede til det sidste for at Clara ville lære, at der er en enorm styrke i at være anderledes og at hendes særheder skal omfavnes. En lektion vi alle – voksen som ung – vil beriges af.

Trods ellers rene hensigter og poetiske replikker så ender filmen med at fremstille Clara som moderens yndling over hendes storesøster og lillebror. Ingen tvivl om at moderen og Clara var sammenlignelige og delte samme interesser, men at Clara ”er moderens bedste opfindelse” runger af mislyd. Hvad med de unge seere, som identificerer sig med familiens andre to børn?

Jeg tænker dog, at filmen bringer mere godt med sig og måske Disney-film skal ses med barnlige øjne, uanset hvilken alder øjnene har. For hvis du hengiver dig og lader dig forføre af filmens fantastiske fortælling, utrolige univers og den velkomponerede musik, så får du uden tvivl en sanselig oplevelse og god underholdning for hele familien.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: