Filmen om Neil Armstrong viser en sårbar personlighed bag en af historiens største helte

Anmeldt af: Susanne Schatz

Ny film som belyser den første ekspedition til Månen er nu landet i biografen, og med Ryan Gosling i hovedrollen og Damien Chazelle som instruktør

Så tæt på drengedrømmen at fly til månen som aldrig før! Månen og navnet Neil Armstrong er for evigt knyttet sammen, og alligevel tog det 49 år at fortælle denne utrolige historie om en af de mest afgørende “spring for menneskeheden”! Filmen begynder i 1961, 8 år før månerejsen, og lige med det samme bliver tilskueren taget med i hovedpersonens skræmmende arbejds- og privatliv. Efter en personlig tragedie, hvor Armstrong mister sin lille datter, søger han et job som astronaut ved NASA – og dermed får hele familien chancen for at begynde forfra. Men “vejen til månen” medfører mange udfordringer og kræver en næsten overmenneskelig indsats …

Den Oscar-vindende instruktør Damien Chazelle står bag filmene “La La Land” og “Whiplash”. Han har lavet et omfattende portræt af personen Armstrong, suppleret med tekniske, private og samfundsrelevante detaljer. Instruktøren har igen valgt Ryan Gosling som mandlig hovedrolle. Han fungerer rigtig godt som Neil Armstrong – og et perfekt match er Claire Foy (kendt fra “The Crown” og “Little Dorrit), som hans kone Janet!

IMAX-kameraer gør, at man oplever at være med i cockpittet – og det er helt klart ingen fornøjelse! Alligevel er det en slags “drengedrøm” at flyve, ultimativt til månen! “First Man” giver et rigtigt godt indtryk af livet som testpilot og senere astronaut, med alle de personlige ofre. Ryan Gosling viser i rollen som Armstrong en enorm kampvilje, men også en rørende og troværdig sårbarhed, suppleret med ensomhed og tavshed. Det er meget grebende, hvordan han prøver at forene ægteskabet, rollen som far og jobbet. Man kan ikke forestille sig, hvordan det er at være astronaut og efter månerejsen at komme tilbage til hverdagslivet. Men filmen bærer det hele: Armstrong fremstår som en hel person, man får et billede af astronauternes familieliv og samtidig bliver der vist, at der også var stor modstand i USA mod det dyre NASA projekt.

Det er egentlig underligt, at den første mand på månen var ekstrem berømt og samtidig helt ukendt, da ingen filmfolk før har beskæftiget sig med hans historie – alene derfor er filmen vigtig! Men for min smag – jeg er kun en pige 🙂 – fyldte scenerne i cockpittet og rumkapslen for meget, jeg “druknede” lidt i al den teknik. Min begejstring i begyndelsen blev gradvist svækket, og efter filmen var jeg en smule “smadret” – men måske var det instruktørens plan…

First Man“ er alligevel interessant og på mange måder godt lavet – derfor : 4 Stjerner

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: