En grundig dokumentar om en stor kunster på toppen af sin karriere.

Anmeldt af: Marianne Kristiansen

En dokumentarfilm om den mest sælgende kvindelige kunster som stod bag infinity nets, polka prikker, nøgen events og bøssevielses ceremonier.

‘Kusama’ filmen er instrueret af Heather Lenz som har brugt over 17 år på forberedelser, økonomi og forståelse af Japansk kultur. Filmen er en dokumentarfilm over den 89 årige japanske kunstner Yayoi Kusama som stadigvæk er producerende, hun bor om natten på et psykiatrisk hospital og arbejder om dagen på at producere kunst. Kusama har lige siden sin ungdom produceret kunst og har kæmpet en hård kamp for at blive anerkendt.

Kusama er født i 1929 i en lille borgby Matsumoto som ligger i en bjergfyldt område i Japan. Hun var den yngste pige i en lille familie bestående af forældre og 4 børn– filmen antyder en anstrengt forhold mellem moderen og faderen, samt at faderen var notorisk utro og moderen anmodede Kusama om at udspionere ham. Moderen ønskede ikke at hun brugte sin tid på at male og sneg sig op bag Kusama og fjernede de malerier hun sad med.

Som dokumentar er det en film som er meget traditionel, kronologisk gennemgås Kusama’s liv hvor der fokuseres på begivenheder i hendes barndom som bruges til at forklare hendes kunst samt de stilskifter der sker i hendes kunst – historien fortælles af Kusama samt en lang række af personer som enten er venner fra hendes barndom eller personer som har tæt tilknytning til kunstverdenen.

Bortset fra starten hvor Kusama’s barndom berøres hører vi meget lidt om hendes familie, kun da hun udfører en nøgen event i New York som bliver omtalt i Japan og da hendes far dør hører vi om dem – hvilket er ærgeligt for der fortælles meget lidt om Kusama’s relationer eller inpirationer.

Ligeledes fokuseres der en del på at Kusama ikke kunne bryde igennem den hvide mands modernisme og der antydes at både Andy Warhol og Claes Oldenburg kopierede hendes ideer – hvilket er overflødigt inspiration hentes mange steder fra og og Kusama inspireres selv af både pop kultur og samfundsmæssige strømninger.

Det havde været spændende hvis der blev gået mere ind i Kusama’s univers, hendes holdning til sit liv og de events hun havde lavet og ikke mindst sine tilknytninger. Hun brød sig ikke om sex, havde afvist alle bejlere i Japan som kunne have givet hende økonomisk tryghed og stabilitet. Til gengæld valgte hun et hovedsageligt single liv med frihed, økonomisk ustabilitet, og mange op og nedture også psykisk.

Havde filmen endt med en form for refleksion eller konklusion om hvorvidt jagten på anerkendelse retfærdiggjorde det liv Kusama havde levet og de psykiske udfordringer en så skrøbelig sjæl skulle gennemgå havde jeg følt jeg var kommet tættere på Kusama – i denne traditionelle dokumentar stil kunne jeg slå det meste op eller læse mig til den viden.

Ikke desto mindre har Kusama levet et facinerende liv og hendes kunst er spændende, dermed fænger Kusama og bliver en interessant film over en kreativ kvindes liv fra Japansk før-krigstid, til Amerikansk borger i de meget spændende 60’ere, og den store nedtur hvor Kusama returnerer til Japan. Fra ukendt, til kendt, til glemt til verdensberømt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: