Slå først Riley Nort!

Anmeldt af: Marianne Kristiansen

Peppermint er en actionfilm med den veltrænede Jennifer Garner i hovedrollen. En kvinde med en mission – ’justice’ – ikke bare retfærdighed over de mordere der i en drive-by-shooting skød hendes familie, men mod kriminalitet generelt.

Jennifer Garner spiller den konet forstadsfrue – Riley North der sammen med sin mand Chris og datter Carly fejre datterens fødselsdag. Chris overvejer at forøge familiens velstand ved at stjæle fra den lokale mafia – men dropper ud, Chris North virker heller ikke som typen der begår kriminalitet. Rygtet når den lokale mafia boss som for at statuere et eksempel udstikker en dødsdom på Chris og hans makker – straffen effektueres i et drive-by-shooting hvor datteren Carly også dør og Riley bliver ramt og ligger lang tid i koma. Herefter følger retssagen mod den narkobande som skød hendes familie – som ikke helt går efter Riley North’s retfærdigheds opfattelse.

Action genren lægger normalt ikke op til dybe dialoger, realistiske kamp sener eller nogen dybere forståelse af hvorfor helten har behov for at nedskyde hele kontorer, sprænge lastbiler i luften eller lignende – dermed byder Peppermint heller ikke på noget nyt – men hvis man ikke savner denne dybere forståelse er historien bygget genial op – der bruges ikke tid på lange forklaringer, optræning, medlidenheds klip eller banale indbrud. Efter skuddramaet og retssagen mistes kontakten til Riley og der klippes til nyhedsudsendelser og traditionelt politiarbejde og langsomt udvikler historien sig og fortæller Riley’s historie. Jennifer Garner som spiller Riley har trænet til rollen og hendes armmuskler er tydelige når hun håndtere skydevåben.

Filmen forsøger at forklare Riley’s mission med savnet af Riley’s datter Carly men Riley kæmper for ’justice’ og bliver en skytsengel for de svage og udstødte i samfundet. Riley’s ansigtsudtryk er ofte forvirring eller sårbarhed, og instruktøren udnytter det som en suspense effekt, og gør det umuligt for seeren at forudsige den næste handling og ofte vises kun starten af en scene hvorefter der klippes videre til resultatet af en overstået handling. Jennifer Garner er i rollen som både forstadsfrue, mor og skytsengel overbevisende og på ingen måde overdreven sentimental i mor/datter relationen.

Instruktøren Pierre Morel har udtalt ”Der er ingen grund til action, hvis der ikke ligger stærke følelser bag” men mor/datter relationen bliver lidt for ofte adresseret men opbygges ikke stærkt nok til at være realistisk for Railey’s motivation. men til gengæld er filmen et slaraffenland af fantastiske scener, 360 panoreringer der starter i skuespillerens synsvinkel og ender i en perspektivering, scener der starter i hoftehøjde med dialog fra ukendte kilder som først til sidst ender med en afsløring af hvor dialogen kommer fra – fast forward klip som understøtter action filmens dynamik, og indsatte klip i sepia som bryder de ellers kniv skarpe optagelser og varsler om at scenen nu slutter.

Ud over Jennifer Garner har John Ortiz rollen som Detective Moses Beltran som er en erfaren politibetjent som med stor omsorg for andre også udøver sin helt egen retfærdighed og ikke mindst John Gallagher JR som Detective Stanley Carmichael som er den betjent som repræsenterer Railey North’s side under retssagen efter nedskydningen af Reiley’s mand og barn. Begge skuespillere er rimelige anonyme – det er i den grad Jennifer Garner som bærer denne film.

Hvis man er til god action, overraskelser og ikke mindst godt kan lide at blive hevet ind i en hæsblæsende historie så er Peppermint en god action film. Men det man skal ligge specielt mærke er instruktørne Pierre Morels arbejde – historiens opbygning og den måde scenerne er optaget på for det er her denne film skiller sig ud.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: